Νοεμβρίου 22, 2017
maria politou

maria politou

Δημήτρης Γάκης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής: «Θα στηρίξουμε τις πληγείσες από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές της Ελλάδας με όλα τα δυνατά μέσα και πόρους»

***

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη χθεσινή (21.11.17) συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της πρόσφατης μεγάλης φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε από πλημμύρες στην περιφέρεια της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και το μικρό ακριτικό νησί της Σύμης.

«Εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Δυτικής Αττικής. Είμαστε σε μια επικοινωνία και με την Περιφέρεια Αττικής για να αναλάβουμε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για να διευκολύνουμε το έργο αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία. Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, το Κοινοβούλιο καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση τρόπων και μέσων οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια και σε υποδομές στις πληγείσες περιοχές», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο Δημήτρης Γάκης στην τοποθέτησή του, μίλησε για τη σημασία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων που διεξάγονται σταδιακά σ’ όλη τη Χώρα, με το πιο πρόσφατο συνέδριο να έχει πραγματοποιηθεί, συγκυριακά, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Η Κυβέρνηση συζητά με τις περιφερειακές και τις δημοτικές Αρχές, αλλά και απευθείας με τις τοπικές κοινωνίες  και τους παραγωγικούς φορείς, ακούγοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις τους, δίνοντας άμεσα λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν, συμβάλλοντας στον συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, θα συνεχίσει να παίζει τον σημαντικό θεσμικό της ρόλο ως «πλατφόρμα» διάλογου ανάμεσα στις Περιφέρειες, τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας που αποσκοπεί στη διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και του Εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με βάση τις προτάσεις, τις εξειδικεύσεις και τις προτεραιότητες που θα έχουν συμφωνηθεί με τις Ελληνικές Περιφέρειες», επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα μικρά σκάφη και τα ημερόπλοια συνιστούν πλήγμα για το θαλάσσιο τουρισμό»

Την έντονη αντίδραση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, προκάλεσε η διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία αυξάνεται ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν μικρά σκάφη αναψυχής και ημερόπλοια.

Ο κ. Κόνσολας μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, τόνισε:

«Προφανώς, η τάση της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση είναι ισχυρότερη της λογικής και της πραγματικότητας, αφού διαφορετικά θα έπρεπε πριν να έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς κάνει, ποιους ακριβώς στοχεύει με το νέο αυτό φόρο.

Δεν στοχεύει στα μεγάλα και πολυτελή σκάφη αναψυχής.

Στοχεύει σε μικρά σκάφη, στα παραδοσιακά σκάφη που οι ιδιοκτήτες τους τα συντηρούν με τεράστιο κόστος, με προσωπική και οικογενειακή θυσία και είναι σκάφη που ελλιμενίζονται στις ελληνικές μαρίνες και προσφέρουν έσοδα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Στοχεύει μικρά ημερόπλοια με ανθρώπους που η προσπάθειά τους περιορίζεται απλά και μόνο στην επιβίωση, που συντηρούν θέσεις εργασίας».

Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα κριτήριο στην επιλογή επιβολής αυτού του φόρου και κυριαρχεί η οριζόντια διάσταση, εναντίον δικαίων και αδίκων. Η αύξηση για σκάφη 12 έως 13 μέτρων θα κινείται σε ποσοστό από 44% έως 55% ενώ μειώνεται η έκπτωση του 50% για τα επαγγελματικά σκάφη σε 25%.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Επεσήμανε ότι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει σαφές πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στο θαλάσσιο τουρισμό και με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση, οξύνεται αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Κόνσολας πρότεινε μια δικαιότερη κλίμακα για τον υπολογισμό του τέλους στα σκάφη αναψυχής, ώστε να μειώνεται η επιβάρυνση.

Με βάση την παλαιότητα των σκαφών, με απαλλαγή από το τέλος για την χρονική περίοδο παροπλισμού τους, με απαλλαγή ή μείωση του τέλους για τα παραδοσιακά σκάφη που έχουν υψηλό κόστος συντήρησης.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλής, αμφισβήτησε το γεγονός ότι το 2017 καταγράφεται  πτώση της κρουαζιέρας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση συγκρούεται με την ίδια την πραγματικότητα, όταν αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία για την πτώση της κρουαζιέρας.

Ενημερώνω λοιπόν τον Υπουργό Ναυτιλίας ότι με τα στοιχεία του πρώτου 8μηνου του 2017, η μείωση του αριθμού των κρουαζιεροπλοίων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια κινείται σε ποσοστό 24%. Από 4.290 κρουαζιερόπλοια το 2016, πέσαμε στα 3.258 το 2017.

Αντίστοιχα, η μείωση των επισκεπτών από την κρουαζιέρα κινείται στο 16,3%, σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει 850.000 επισκέπτες λιγότεροι».

 

Κατατέθηκε την χθές στην Βουλή (επισυνάπτουμε την αιτιολογική έκθεση) ο προϋπολογισμός για το 2018 που το κύριο νέο στοιχείο του ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέβηκε στο 3,82% από 1,74% και η πρόβλεψη έσοδων 2,736 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από 1,656 το 2017 .
Ισόποση αυξηση των άμεσων και εμμεσων φόρων. Ολο το κείμενο σε κάθε μέτρο που αναγράφεται συνοδευεται με την αντίστοιχη προβλεψη των μνημονιακών δεσμευσεων. Το συμπερασμε είναι ότι ακολουθειται μια πολυ νεοφιλελευθερη οικονομική πολιτική και η περιγραφόμενη αναπτυξη του 2,5% επιδιώκεται ακριώς μεσω της συμπίεσης των αμοιβων και των εισοδημάτων και συνεπώς μείωσης της κατανάλωσης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικης δραστηριότητας με την ιδιωτικοποίηση.
Επισημαινουμε μερικά στοιχεία σε σχέση με αυτά που προβλέπονται το 2018 και θα εφαρμοστουν:
1. Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε 32 νησιά του Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με αύξηση των συντελεστών από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24%.
2. Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα: 13 εκατ.
3. μειωση των κεντρικων αυτοτελών πόρων στην τοπικη αυτοδιοικηση κατά 170 εκ.
4. Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα (74 εκ.), Φόρος Airbnb (48 εκ.).
5. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 τα κτίσματα και το οικοπέδο τα στις δημοτικές ενότητες Δήμου Λέσβου και Κω και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από σεισμό.
6. κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140.000 συνταξιούχους, μόνο 80.000 συνταξιούχοι, της χαμηλότερης κλίμακας θα πάρουν το επίδομα που μειώνονται το 2019 και καταργείται το 2020.
7. αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί θα υπολογίζεται από τα ακαθάριστα έσοδα.
8. κατάργηση της έκπτωσης 10% στο φόρο εισοδήματος λόγω ιατρικών δαπανών.
9. Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης με οριζόντια μείωση και μείωση 50% των δικαιούχων.
---Η τοπική οικονομική κατασταση επιβαρυνεται παρα πολύτο 2018 και όλοι οι πολίτες εχουν λόγο και ευθύνη! Όμως ο κυριος σχολιασμός για όλο το φασμα των επιβαρυνσεων ανηκει στα κομματα και τα μέλη τους. Οι συνεπειες σε περιφερειακό επιπεδο πρέπει να σχολιαστούν τουλάχιστον από τους εκπροσωπους μας στην περιφερεια και οι δημοτικοί συμβούλοι για οι συνεπειες στον Δημο μας.
1. η μειωση των κεντρικων αυτοτελών πόρων στην τοπικη αυτοδιοικηση κατά 170 εκ. σημαινει απωλεια για τον Δημο Κω 0,5 εκ. Ο πινακας δειχνει τις συνεπειες των μνημονιακων περικοπων στον Δημο Κω. Ηδη πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή κατεβάζοντας τις προβλέψεις του δημοτικου προυπολογισμου 2018 στα επιπεδα του 2017! Το 2010 οι 3 δήμοι στους προυπολογισμούς του προεβλεπαν 6,1+3,0+5,0=14 εκ εσοδα από ΚΑΠ+ΣΑΤΑ!.
2. ο Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα και Airbnb (74+48=122 εκ.) θα έπρεπε να αποδίδεται στην τοπικη αυτοδιοίκηση! Στον Δημο μας αναλογικά σημαινει απώλεια εσοδων 7,3 εκ. προσέξτε: ειναι ακριβώς η απώλεια δημοτικών εσόδων από ΔΗΦΟΔΩ (5 εκ.)και φόρο παρεπιδημούντων (2 εκ.)
---ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ απο αυτα μόνο ειναι η δεινή θέση του Δημου σήμερα! Οι κρατικές δεσμεύσεις των μνημονίων έχουν περιορίσει το πρόγραμμα δημοσίωνν επενδύσεων περιορίζοντας το στο 50%. Με το δεδομένο της υποχρέωσης στον κρατικού πλεονάσματος 3,5% απόδοσης στους δανειστές αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής σύγκλισης είναι ελάχιστα και πηγαίνουν κατά την πλειονότητα τους σε άυλες ενέργειες και σε προνοιακα προγράμματα κατά της φτώχειας και της ανεργίας που η κρίση μέσω των μνημονίων έχουν δημιουργήσει.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπαρχει ανάγκη να υποστηρίξουμε ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τον ΔΗΜΟ και το νησί! Αυτό αξίζει να είναι το ζητούμενο των επόμενων δημοτικών εκλογών και όχι οι ατομικές ή κομματικές φιλοδοξίες και μεθοδεύσεις!
Ν. Μυλωνάς
(δημοτικός σύμβουλος)
 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και στις 11:00 στο ξενοδοχείο Μαριτίνα, καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου για την τοπική γαστρονομία ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ , να παραβρεθούν στην γενική συνέλευση του.  Επίσης, όσοι επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμπορευτούν  με τον σύλλογο, από τον πρωτογενή τομέα, από την μεταποίηση, από τον τριτογενή τομέα, από την εστίαση, αλλά και από κάθε κάτοικο του νησιού που έχει σχέση με τον γαστρονομικό πολιτισμό, ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ έχει ανοίξει τις πόρτες του και σας περιμένει, γιατί η γαστρονομία είναι υπόθεση όλων μας γιατί,  τοπική γαστρονομία = ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ.

Για το Δ.Σ.

Ο Γενικός γραμμ.   

Μιλτιάδης Ζωίδης                                                                                                                                                      Ο πρόεδρος.

                                                                             Μιχάλης Ποταμούσης

Σελίδα 1 από 344
© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.