Οκτωβρίου 22, 2018

Εκδήλωση της Ένωσης Κώων Αθηνών ανήμερα του Αγίου Ανδρέα

Θέμα:  Μια εκδήλωση προς τιμήν της Ένωσης

Ανήμερα του Αγ. Ανδρέα, οι φίλοι και τα μέλη της Ένωσης Κώων Αθηνών προσήλθαν στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην αίθουσα του AMALIA HOTEL ώστε να μοιραστούν τις μνήμες τους αλλά και να απολαύσουν, στη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, τα βάρβαρα και τους λουκουμάδες που προσέφερε η Ένωση.

Σκοπός ήταν φέτος να μπορέσουμε μέσα από τις εμπειρίες και τις μνήμες των μελών της Ένωσης, να καταγράψουμε ένα κομμάτι της πολιτιστικής της ιστορίας και των εθίμων του τόπου μας και να δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο εν συνεχεία θα παρουσιαστεί σε όλους τους συμπατριώτες. Έτσι με αυτόν τον τρόπο τιμούμε την Ένωση και επομένως όλους αυτούς που διαχρονικά έχουν συμμετάσχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτή.

Αυτή ήταν η αναφορά που έκανε και ο Πρόεδρος της Ένωσης, Ν. Μανούσης, προς τους παρευρισκόμενους όταν τους καλωσόρισε στην εκδήλωση και τους προέτρεψε να συμμετάσχουν με την προσωπική τους αναφορά και ιστορία στην εκδήλωση.

Πριν ξεκινήσουν οι αφηγήσεις, υπήρξαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του τόπου και της πολιτείας και συγκεκριμένα από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Η. Σιφάκη, τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Ζωΐδη και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κω Ν Κανταρζή, όπως και ιστορικές αναφορές για τα έθιμα των Βαρβάρων και των Λουκουμάδων από την ταμία της Ένωσης  Ν. Μανούση.

Στη συνέχεια υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δ. Καλλούδη και το συντονισμό του  Δ. Χόνδρου ξεκίνησαν οι συνεντεύξεις. Κατά τη διάρκεια τους υπήρξαν αναφορές στην ιστορία της Ένωσης, στην ιστορία της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αναφορές σε μνήμες και γεγονότα έως και αφήγηση άλλων εθίμων του τόπου μας. Ενδεικτικά μερικοί από τους αφηγητές ήταν ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Φ. Καλλούδης, η Επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Ε. Μπούρα-Κεφαλιανού, ο π. Πρόεδρος της Ένωσης και Γ.Γ. του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Ν. Μανούσης, ο τ. Έπαρχος Κω Ν. Μπούρας και ο καθηγητής Θεολογίας Θ. Μουζουράκης.

Τέλος, χαιρετισμός και αναφορά σε έθιμα υπήρξε από τον τ. Πρόεδρο της Βουλής κο Απόστολο Κακλαμάνη.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στην υπεύθυνη πολιτιστικών μας, Λουκία Ζερβάνου-Καραδενιζλόγλου για την προετοιμασία και επιμέλεια των βαρβάρων.

Εκτός των προαναφερόμενων τη βραδιά μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Επίτροπος Επικρατείας Διοικητικών Δικαστηρίων κα Ε.  Διακομανώλη – Ανδρειωτέλλη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Γ. Φραγκούλης, η Τοπική Σύμβουλος Κω Χ. Τσέλιου, η Επίτιμη Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας Θ. Χαραλαμποπούλου και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Πατμίων και Επίτιμος Αντιπρόεδρος της  Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Ε. Γρύλλης.

Εστάλησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση, τον βουλευτή Δωδεκανήσου Β. Υψηλάντη και τον τ. Υπουργό και Δημοτικό Σύμβουλο Α. Παυλίδη. 

Η Ένωση Κώων Αθηνών ευχαριστεί θερμά όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση και ευελπιστεί στην αρωγή όλων για συνεχίσει την ανανέωση μέσα από την ιστορία και την παράδοση.

 

auto  ato

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.