Μαρτίου 22, 2019

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης -ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ/VIDEO

 

Ασυμβίβαστος …ο αδόκητος θάνατος του δημιουργικά ασυμβίβαστου Βαγγέλη Παυλίδη

 

 

Ο Βαγγέλης Παυλίδης, γέννημα θρέμμα της Ρόδου, αντισυμβατικός, σύγχρονος και πρωτοπόρος στη ζωή και στη τέχνη αφήνει το άυλο αποτύπωμα του, μέσα από την ανορθολογική τέχνη της σκιτσογραφίας. Ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα, που γεννά συνειρμούς και προκαλεί σκέψη.

Πολιτικός σκιτσογράφος σε πολλές εφημερίδες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, προσεγγίζει τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα, με τα τεκμηριωμένα, έλλογα και βραχύλογα σκίτσα του, που αφυπνίζουν, κινητοποιούν και προβληματίζουν.

Ενταγμένος στο κοινωνικό-πολιτικό κα πολιτιστικό ιστό της Ρόδου, προσεγγίζει κριτικά και «επικριτικά» κοινωνικά στερεότυπα και προτάσσει ως αδιαμφισβήτητη αξία, τον πολιτισμό, προκειμένου να επανεξεταστούν τα πολλά μέτωπα της κρίσης – της οικονομικής, της προσφυγικής, της κρίσης των θεσμών, της κρίσης της δημοκρατίας. Εικονογραφεί και γράφει βιβλία, ιδιαίτερα για παιδιά και το 1994 αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της Διεθνούς Επιτροπής Βιβλίων για τη Νεότητα, ενώ το 2016 βραβεύτηκε με το βραβείο του Αναγνώστη για το παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση 2015 για το βιβλίο της Γ. Γαλανοπούλου  «ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής».

Ο Βαγγέλης Παυλίδης, συνέθετε και ανασυνέθετε με τις δημιουργικές θέσεις του, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παρερμηνείες και παρανοήσεις, διαφορετικές αφηγήσεις και άνοιγε ένα διάλογο αφετηρίας για ανταλλαγή απόψεων. Η τέχνη του ήταν αναμφίβολα μια κοινωνική και πολιτική πράξη, μέσα από την οποία προωθούσε ένα πολιτικό και κοινωνικό ακτιβισμό, που κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων, ανάμεσα τους και την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους μετανάστες και σε κάθε δοκιμαζόμενο.

Ο απολογισμός του έργου, του Βαγγέλη Παυλίδη κάθε άλλο από πανηγυρικός μπορεί να είναι… Ωστόσο, εμείς οφείλουμε να αναφερθούμε στις διακρίσεις και στα βραβεία, που έλαβε στις ατομικές του εκθέσεις στο ¨Οσλο το 1978 , στην Αθήνα το 1987, στο Λονδίνο 1999, στην Rosas της Ισπανίας 2000, στη Λισσαβώνα το 2010, στη Ρόδο το 2012 και σε διάφορες άλλες Ελληνικές πόλεις καθώς επίσης πρόσφατα στην συμμετοχή του στην έκθεση των Ελλήνων σκιτσογράφων στη Ρόδο, που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το καλοκαίρι του 2017 στην έκθεση Γελοιογραφίας της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και Βρετανών σκιτσογράφων «Γλυκειά Ευρώπη» στις Πηγές Καλλιθέας, που συνδιοργανώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και τον Δήμο Ρόδου.

Οι τιμητικές διακρίσεις του Βαγγέλη Παυλίδη τιμούν πρωτίστως τη Ρόδο, την οποία τίμησε με την διεθνή προσωπικότητα του και τα έργα του. Ο Βαγγέλης Παυλίδης, το έτος 1976, σε έρευνα του Μουσείου του Χιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, αναδείχθηκε ανάμεσα στους «100 καλυτέρους σύγχρονους γελοιογράφους». Το 2002 τιμήθηκε από το Διεθνές Κέντρο για την διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς για το βιβλίο του «Ρόδος, 1306-1522: μια ιστορία». Το 2010, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 Χρόνια της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία τιμήθηκε από την Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Amadora,ως γελοιογράφος «εκπρόσωπος της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον Κόσμο».

Το 2012, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου τίμησε τον Βαγγέλη Παυλίδη για «την  Διεθνή καλλιτεχνική προσφορά του», αλλά και σήμερα ο Δήμος Ρόδου τιμά την «σιωπή» του θανάτου του Βαγγέλη Παυλίδη, με την υπόσχεση να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα, εναλλακτικά, ελεύθερα και δημιουργικά, μέσα από τα μηνύματα, που η τέχνη του διεθνούς αναγνωρισμένου Ρόδιου, σκιτσογράφου μετέδιδε στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και σε κάθε μορφή εξουσία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Παυλίδη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Συλλυπητήρια του Δημήτρη Γάκη για την απώλεια του Βαγγέλη Παυλίδη»

***

«Είναι μια πολύ δύσκολη ώρα. Δεν μπορείς να βρεις λέξεις για να περιγράψεις την προσωπικότητα, αυτή την χειμαρρώδη προσωπικότητα, του Βαγγέλη Παυλίδη. Η Ρόδος, η Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια τέχνη έχασαν έναν μεγάλο άνδρα. Ο Τύπος, ένα πολιτικά «αυθάδικο» - αλλά αληθινά ανθρώπινο - πενάκι. Υπήρξε πρωτεργάτης του αντιδικτατορικού αγώνα και της υπεράσπισης των πολιτιστικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος στη Ρόδο στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Στην μεταπολίτευση, συνέχισε να είναι παρών σ’ όλα τα μετερίζια της ζωής.

Με μια σημαντική διαδρομή στο καλλιτεχνικό, κοινωνικό, πολιτικό και αγωνιστικό «γίγνεσθαι» της Ρόδου, με βαθιά αποτυπώματα στην ελληνική και παγκόσμια εικαστική τέχνη, ο Βαγγέλης Παυλίδης, αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική γελοιογραφία, της οποίας υπήρξε ένας κορυφαίος εκφραστής, μάχιμος, διακριτά επικριτικός, καυστικά χιουμοριστικός και ανυποχώρητα ανατρεπτικός, όπου πίστευε ότι χρειάζονταν. Αφοσιωμένος μέχρι το μεδούλι στην παγκόσμια αυτή εικαστική «γλώσσα» επικοινωνίας.

Το κέφι, η ζωντάνια, τα οράματα του δεν περνούσαν μόνο μέσα από τα πενάκια του. Ήταν και η συντροφιά στην παρέα, ήταν και αυτό το περιβάλλον, το κλίμα, που δε σε άφηνε ανεπηρέαστο. Ο Βαγγέλης Παυλίδης σκιτσάριζε ακριβώς όπως ζούσε. Με διάθεση από τη μια να παίζει και από την άλλη, να κριτικάρει. Αλλά αυτό ακριβώς αποτελεί και το ακρογωνιαίο λιθάρι της «ενήλικης παιδικότητας» του. Όσοι τον γνωρίσαμε, νιώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι σ’ έκανε δικό του. Καθόμασταν και απολαμβάναμε και το κέφι του και τις απόψεις του και τα οράματα του και τις ιστορίες του από τους ιππότες μέχρι το σήμερα.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης ήταν ο άνθρωπος που ώριμα και διαλεκτικά παρουσίαζε την άποψη του για τα πράγματα. Αντικειμενικός, ασυμβίβαστος και επίμονος στην υπεράσπισή της, αλλά πάντα δίκαιος. Σίγουρα η δική του Λαχανιά, ο Πλάτανος θα χάσουν μέρος της ταυτότητας τους. Δεν θα φύγει όμως από την μνήμη μας η φιγούρα του στην πλατεία της Λαχανιάς.

Αν ο Βαγγέλης Παυλίδης δεν ήταν ο τελευταίος μεγάλος άντρας της Ρόδου, ήταν πάντως σίγουρα ένας από τους τελευταίους. Πολύ βαρύ το τίμημα της απώλειας του. Η Ρόδος ορφάνεψε. Η Ελλάδα ορφάνεψε. Το «μεγάλο όνειρο» Βαγγέλη είμαστε υποχρεωμένοι να το παλέψουμε μόνοι μας. Αδύναμοι αλλά έχοντας το παράδειγμα σου στη διεκδίκηση του.

«Ό,τι φαντάστηκε το έζησε σαν αλήθεια

Κι ό,τι ονειρεύτηκε το αφήνει κληρονομιά στους άλλους …»

Δημήτρης Γάκης

Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ

 

Αθήνα, 9 Απριλίου 2018

 

 

 

 

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τον θάνατο του σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο του Βαγγέλη Παυλίδη. Μπορεί να μην έχουμε την φυσική του παρουσία, αλλά θα είναι πάντα παρών με την πρωτοπόρα του αντίληψη για την πολιτική, την αισθητική, το περιβάλλον, την ίδια τη ζωή. Με το σπινθηροβόλο πνεύμα και τις εμπνεύσεις του, με τις οποίες δημιούργησε βιβλία, σχολιασμούς της επικαιρότητας και σκίτσα απαράμιλλης τεχνικής. Τιμούμε το πλούσιο έργο του. 

Η ελληνική δημοσιογραφία και σκιτσογραφία  θα είναι πολύ φτωχότερη. 

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης Χατζηδιάκος

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.