Μαρτίου 20, 2018
maria politou

maria politou

Στην Κω τον Απρίλιο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών

Από τις 13 έως και τις 15 Απριλίου στο νησί του ποδηλάτου το «UCI Kos Gran Fondo Tour 2018»

Σε… υπόθεση της Δωδεκανήσου εξελίσσεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών. Μετά από δύο σερί χρονιές στη Ρόδο η σπουδαία διεθνής ποδηλατική φιέστα μεταφέρεται στην Κω!

Το νησί του ποδηλάτου όπως – ούτως ή άλλως – αποκαλείται η μαγευτική Κως θα φιλοξενήσει για το 2018 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το τριήμερο 13 έως και 15 Απριλίου το «UCI Kos Gran Fondo 2018».

H μεγάλη αυτή αθλοτουριστική εκδήλωση, που προσελκύει ποδηλάτες και ποδηλάτισσες απ’ όλον τον κόσμο, διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά στη χώρα μας και εντάσσεται στο πλαίσιο του UCI Gran Fondo World Series, δίνοντας πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα γίνει στο Βαρέζε της Ιταλίας το διάστημα 30/8-2/9/2018.

Το UCI Kos Gran Fondo 2018, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Ε.Ο. Ποδηλασίας με διοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Κω, την εταιρεία Sports Tours Hellas και τον Ποδηλατικό όμιλο Κω, περιλαμβάνει δύο αγώνες.

Έναν ατομικής χρονομέτρησης απόστασης 20.6 χλμ, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Απριλίου με εκκίνηση και τερματισμό την πανέμορφη Μαρίνα της Κω και έναν αγώνα αντοχής απόστασης 114 χλμ. (87χλμ. για την κατηγορία άνω των 50 ετών στις Γυναίκες και άνω των 60 ετών για τους Άνδρες), που θα γίνει την Κυριακή 15 Απριλίου.

Την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Βαρέζε θα πάρει μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κω το 25%  των συμμετεχόντων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία: 19-34 ετών και ανά 5ετία (35-39, 40-44 κ.ο.κ) έως 65+ ετών.

Το UCI Gran Fondo αποτελεί θεσμό, πλέον, για τη χώρα μας δίνοντας την ευκαιρία σε ερασιτέχνες ποδηλάτες απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο να συνδυάσουν διακοπές και αγωνιστική δράση υψηλών προδιαγραφών και φυσικά η Κως αποτελεί τον ιδανικό τόπο διεξαγωγής.

Οι συμμετοχές, που ήδη έχουν φτάσει σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο, συνεχίζονται. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης (http://kosgranfondo.gr).

Video

UCI Gran Fondo World Series

«ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεωντων Χειμερινών Ιπποκρατείων 2017-18, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Κω σας προσκαλεί στην «ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» σε ένα αφιέρωμα στο έργο του Διονύση Σαββόπουλου υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Θανάση Πουλιού την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα Πανόραμα Κυπριώτης και ώρα 20:30.

Γραφείο Ενημέρωσης

Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. ΚΩ

ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ;

Τα ξημερώματα της Κυριακής μπαίνει η θερινή ώρα.

Συγκεκριμένα στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου θα πρέπει όλοι να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνει 04:00.
Ωστόσο ίσως να είναι και η τελευταία φορά που θα κάνουμε κάτι τέτοιο, καθώς έχει ξεκινήσει στην ΕΕ συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου.

Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να τηρούν με νόμο το μέτρο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και η επιστροφή γίνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.

Ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου ζητώντας από την Κομισιόν, εφόσον χρειαστεί, να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της Οδηγίας για τη συγκεκριμένη πρακτική.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 384 ευρωβουλευτές, ενώ 153 το καταψήφισαν, σύμφωνα με το Reuters.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή Ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από την άλλη η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο για την αλλαγή ώρας. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν σχετικά μικρή.

Στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2016 ο Ερντογάν αποφάσισε τη μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο.
Επίσης σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν στη θερινή ώρα.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

την Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (π.ημερ.)/28 Ιουλίου (ν.ημερ.) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

«ΜE ΛΕΝΕ ΚΩΣΤΑΝΤΗ-ΑΓΑ»

 

Είναι το νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταμάτη Αλαχιώτη (Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη).

Γράφει η Μ. Τουλαντά-Παρισίδου, Γεν. γραμματέας του «ΦΙΛΗΤΑ»

Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του συμπατριώτη μας καθηγητή Σταμάτη Αλαχιώτη, προγραμματίζουμε σε συνεργασία με το ΔΟΠΑΒΣ παρουσίαση του βιβλίου. Θα συμμετέχουν στην παρουσίαση αξιόλογοι συμπολίτες μας, ο Δήμαρχος Γ. Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του «Φιλητά» Κ. Ιωάννου και άλλα μέλη του «ΦΙΛΗΤΑ» πέρα από την υπογράφουσα το παρόν κείμενο. Εκτός από τις βιβλιοκρισίες και την αναμενόμενη τοποθέτηση του συγγραφέα, θα προσπαθήσουμε να ζωντανέψουμε με φωτογραφική έκθεση την εποχή στην οποία αναφέρεται, σε μεγάλο μέρος του βιβλίου του, ο συγγραφέας, ο «αμετανόητα Κώος», όπως συνήθιζε να υπογράφει τα άρθρα του στις τοπικές εφημερίδες μας.

Είναι η εποχή των «κόκκινων πολιτειών», όπως θα έλεγε και ο λογοτέχνης Βασίλης Πης, ο οποίος θα τοποθετηθεί επίσης για το περιεχόμενο του βιβλίου – «Φουρτουνιασμένος κόκκινος ωκεανός» είναι ο τίτλος σχετικού κεφαλαίου του βιβλίου του Σ. Αλαχιώτη. Είναι η εποχή της αγροτικής οικονομίας, της υπερπαραγωγής της ντομάτας, που αποτελούσε και την κύρια ασχολία των Κώων στην προτουριστική Κω της 10ετίας του ΄60. Κατά τον συγγραφέα το βιβλίο αυτό «είναι ένας φόρος τιμής στον κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται να ζήσει απροσκύνητος και ελεύθερος».

Έτσι ήταν η γενιά των πατεράδων μας, που έζησαν την κατοχή, που καθάρισαν τα χωράφια από το υλικό του πολέμου και μάτωσαν κυριολεκτικά στα ελεύθερα κατά τα άλλα χώματα. Τα όργωσαν , τα φύτεψαν, τα έκαμαν γόνιμα και τα καμάρωναν μέχρι την ώρα της κατανάλωσης…… Δεμένοι με τη γη και τα ζα τους έτρεφαν τις φαμίλιες τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και έφταναν να είναι υπόλογοι για την υπερπαραγωγή τους…! «….Ήξεραν και προσπαθούσαν να τα ᾽χουν καλά πρώτα με τους εαυτούς τους – μεγάλο κατόρθωμα, που δεν το μπορούν ακόμη πολλοί γραμματιζούμενοι. Ξέδιναν, κουβεντιάζοντας με τη γη τους, συνομιλούσαν με τα σπαρτά τους, τα μποστάνια τους, τ᾽ αμπέλια τους, κι ας μην ήξεραν τη γλώσσα τους. Τη διαισθάνονταν !…………». Έτσι αποτυπώνει, σ’ ένα από τα πολλά σημεία του βιβλίου του, το ψυχογράφημά τους ο συγγραφέας, ενώ ταυτόχρονα στέλλει χρήσιμα κοινωνικά και πολιτικά, μηνύματα στολισμένα με απαλές επιστημονικές και φιλοσοφικές πινελιές, όπως τις χαρακτηρίζει.

Η δομή του βιβλίου, η γλώσσα, η μυθοπλασία, παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και δε θα συγκινήσει μόνο εκείνους που δούλεψαν στα χωράφια όπως η υπογράφουσα το παρόν, αλλά εξίσου και την αστική κοινωνία του νησιού, η οποία συμμετέχει κι αυτή στο βιβλίο, σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους κι αυτή – δεκαετία του ᾽60 και το 2010. Σε πολλά σημεία φωτογραφίζεται η Κως, ενώ δε λείπει η ντοπιολαλιά. Ο κεντρικός ήρωας έχει τα χαρακτηριστικά του λεβέντη και απροσκύνητου Κωσταντή-Αγά.

Η εκτενής παρουσίαση θα ενταχθεί στα θερινά «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ», και εκτός από τη χρήση φωτογραφιών από τη συλλογή του συμπατριώτη μας κ. Κ. Κογιόπουλου και αξιοποίηση του βιβλίου του, θα προσπαθήσουμε να διασώσουμε και άλλο φωτογραφικό υλικό από όλο το νησί, σχετικό με τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων της Κω, τότε που ήταν καταπράσινη η Κως και η Δημοτική αγορά μοσχοβολούσε από τα πλούσια και ποιοτικά προϊόντα του εύφορου νησιού μας.

Τον κ. Σταμάτη Αλαχιώτη τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα στα ερευνητικά και άκρως επιστημονικά συγγράμματα και βιβλία του. «Εισαγωγή στη Γενετική», «Εισαγωγή στην εξέλιξη», «Βιοηθική», «Διαθεματική και βιοπαιδαγωγική θεώρηση της μάθησης» και άλλα, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η συμβολή του στην επιστήμη που επί χρόνια υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και στις ΗΠΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Πρύτανης και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού ινστιτούτου.

Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, να πούμε περισσότερα στην παρουσίαση του βιβλίου. Πάντως ο κ. Σ. Αλαχιώτης δεν μπορεί να ξεφύγει από την αγαπημένη του γενέτειρα, παρόλο που δεν την αναφέρει ξεκάθαρα και όμως φωτογραφίζεται ξεκάθαρα και μας συγκινεί. Πρόσφατα έγινε επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου του στην Πάτρα και θα προηγηθεί άλλη στην Αθήνα, πριν την ενταγμένη ήδη στα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ».

Ποιός δε θα θέλει να γνωρίσει αυτή την «πατρίδα» που μας ζωντανεύει ο κ. Αλαχιώτης; Την πατρίδα της νοσταλγίας, αλλά και την πατρίδα του σήμερα και του μέλλοντος; Γιατί, στους διαλόγους και στην εξέλιξη της αφήγησής του δε λείπουν εικόνες και της σύγχρονης Κω, που παρά την αλματώδη τουριστική της ανάπτυξη παραμένει αρχόντισσα γοητευτική.

«…χαλαροί, αμέριμνοι οι τουρίστες θαύμαζαν το πολύχρωμο κολιέ του λιμανιού. Σταματούσαν, ρωτούσαν για το εφήμερο εξωτικό ταξιδάκι στα διπλανά νησιά-ένα δυο σκαριά ήταν με τούρκικη σημαία, προσκαλούσαν για τις μικρασιατικές ακτές. Ένα ανθρωποκοπάδι στόλιζε το φαρδύ πεζόδρομο της κεντρικής τοξωτής προκυμαίας με τα ψηλά φοινικόδεντρα και τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες….σ.532 κ.ε.» και άλλα.

Σίγουρα όλες οι τοποθετήσεις στην παρουσίαση του Αυγούστου θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, όπως και κάθε πτυχή του μυθιστορήματος που μας προκαλεί να το διαβάσουμε και να το μελετήσουμε. Προς το παρόν αναμένουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό από όποιον συμπατριώτη το διαθέτει για να ζωντανέψουμε την εποχή που οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε νοσταλγικά.

Να είναι καλά ο κ. Σ. Αλαχιώτης και να είναι πάντα παραγωγικός και χρήσιμος όπως ήταν μέχρι τώρα.

Για τη συγκέντρωση φωτογραφιών τηλ.: Παρισίδου 6945-580452 , Κ. Ιωάννου 6932-101123 και Λ. Χατζηνικολάου 6947-422571

Σελίδα 1 από 587
© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.