Αυγούστου 22, 2019

Διάλογος των Υποψηφίων Δημάρχων στην Κω/video

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες

Ολοκληρώνουμε σήμερα μια δημοκρατική διαδικασία διαλόγου, στην οποία υποψήφιοι δήμαρχοι κάθονται στο ίδιο τραπέζι, καταθέτουν το πρόγραμμά τους και στη συνέχεια απαντούν στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες.

Για εμάς δεν είναι μια αποσπασματική διαδικασία, που γίνεται μόνο την προεκλογική περίοδο.

Όλη την τετραετία, κάθε χρόνο, κάναμε το ίδιο.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ήταν αντικείμενο ελεύθερης και ζωντανής συζήτησης με τους πολίτες, που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο, να καταθέσουν προτάσεις, να μας κάνουν υποδείξεις.

Μέσα από αυτές τις λαϊκές συνελεύσεις, δώσαμε βήμα και λόγο στον πολίτη.

Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες

Δεν πρόκειται να αναφερθώ στους απόντες. Σε αυτούς που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν, κρύβονταν και συνεχίζουν να κρύβονται.

Στη συμμαχία του χθες, τα φθαρμένα πρόσωπα του παρελθόντος, αυτούς που δεν έχουν τίποτα θετικό να προσφέρουν στην Κω παρά μόνο μίσος, εμπάθεια και αθλιότητες.

Όλους αυτούς, εσείς τους αποδοκιμάσατε με την ψήφο σας.

Δεν είμαι εδώ για να κάνω αντιπαράθεση με αυτές τις θλιβερές φιγούρες του χθες και να απαντώ στις αθλιότητες. Γιατί αυτοί που δεν έχουν έργο να παρουσιάσουν ή πρόγραμμα, καταφεύγουν στις αθλιότητες.

Είμαι εδώ για να σας καταθέσω την προγραμματική μας πρόταση για την επόμενη μέρα.

Για να γνωρίζετε τι θα κάνουμε για την πόλη της Κω.

Πριν από 5 χρόνια σας ζήτησα μια καθαρή και ισχυρή εντολή.

Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ ότι μου δώσατε με τον πιο ηχηρό τρόπο αυτή την εντολή, μου χαρίσατε το πιο πολύτιμο δώρο: την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.

Έγινε ένα μεγάλο έργο, με τη δική σας εντολή και στήριξη.

Με τη δική μας συνεχή προσπάθεια και κάτω από τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Το μεταναστευτικό και ο σεισμός ήταν δύο μεγάλες δοκιμασίες, από τις οποίες βγήκαμε όρθιοι και πιο δυνατοί.

Πήγαν να μας ακυρώσουν ως τουριστικό προορισμό με το να μετατρέψουν την Κω σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Δεν το κατάφεραν. Η Κως απέδειξε ότι είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρό μέταλλο, ανέκαμψε και πραγματοποίησε μια ολική επαναφορά ως τουριστικός προορισμός με τη δουλειά και την προσπάθεια όλων.

Υπενθυμίζω ότι καταργήθηκε αμέσως μόλις αναλάβαμε ο ΔΗΦΟΔΩ, κάτι που σημαίνει 4 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα για το Δήμο.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες.

Ναι. Κάναμε και λάθη.

Υπήρξαν καθυστερήσεις, προβλήματα.

Υπάρχει όμως ένα έργο που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει.

Έργο ορατό και χειροπιαστό.

Κάποιοι μιλούν για Ισχυρό Δήμο ενώ είναι αυτοί που παρέδωσαν ένα διαλυμένο δήμο με ταμειακά διαθέσιμα 3,2 εκ. ευρώ και χρέη 2 εκ. ευρώ.

Σήμερα το ταμείο του Δήμου έχει πενταπλάσια και πλέον χρήματα, έχει πάνω από 16 εκ. ευρώ ενώ οι οφειλές μας είναι μόλις 300.000.

Το πετύχαμε με σκληρή δουλειά, προσπάθεια διαρκή, νοικοκυριό. Το παραδέχονται ακόμα και οι αντίπαλοί μας.

Ο Οικονομικά Ισχυρός Δήμος είναι αυτός που χτίσαμε εμείς, αυτός που μπορεί να κάνει έργα με τις δικές του δυνάμεις, με δικούς του πόρους.

Για αυτό και ανακατασκευάσαμε τα τρία σχολεία της πόλης της Κω που είχαν καταστραφεί από το σεισμό σε χρόνο-ρεκόρ.

Έρχομαι στον τομέα των έργων.

Και εδώ οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές.

Αυτοί που αυτοαποκαλούνται ως παράταξη Ισχυρός Δήμος έκαναν την περίοδο 2011-2014 30 έργα στην πόλη της Κω.

Εμείς την περίοδο 2015-2018 έχουμε να παρουσιάσουμε 70 έργα.

Έργα για την πόλη, έργα για τον πολίτη.

Έργα που όλοι βλέπετε.

Έργα που κλείνουν ανοιχτές πληγές για χρόνια.

Εσείς είστε αυτοί που θα κρίνετε.

Εδώ όμως είμαστε για να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα.

Έχουμε πρόγραμμα που συνδέεται με μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.

Είναι το Σχέδιο Κως 2023.

Το Σχέδιο Κως 2023 είναι ένα σχέδιο μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Η πιο μεγάλη ανατροπή θα γίνει στην πόλη της Κω, που θα αλλάξει όψη.

Η πόλη της Κω θα γίνει πιο όμορφη και το ιστορικό κέντρο πόλος έλξης και χαρά της ζωής. Ένας ευρύς δημόσιος χώρος, φιλικός στους πεζούς και στο ποδήλατο. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η εμπορική λειτουργία στο κέντρο, να αναβαθμιστούν οι επιχειρήσεις εστίασης, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις που θα δώσουν δουλειά και εισόδημα.

Και έχουμε σχέδιο για αυτό. Η αλλαγή της εικόνας της πόλης της Κω και του ιστορικού κέντρου δεν θα προέλθει από το κλείσιμο ενός δρόμου, στηρίζεται σε ένα ευρύ σχέδιο παρεμβάσεων και έργων που θα συντονίσει η νέα Αντιδημαρχία Αστικών Αναπλάσεων και Ποιότητας Ζωής.

Η πόλη της Κω αλλάζει με το Σχέδιο Κως 2023 που περιλαμβάνει:

-Αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο που περιλαμβάνουν πεζοδρομήσεις αισθητικές παρεμβάσεις και νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Ένα ιστορικό κέντρο με ξεχωριστή ταυτότητα, σημείο αναφοράς, φιλικό στους πεζούς και στο ποδήλατο. Ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

-Δημιουργία Open Mall, ένα έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, σε συνεργασία του Δήμου Κω με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και με τη συμμετοχή 221 καταστημάτων και επιχειρήσεων της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

-Στην πόλη της Κω και στο ιστορικό κέντρο θα εγκατασταθούν: α) σύστημα έξυπνου φωτισμού β) συστήματα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο γ) βυθιζόμενα κολονάκια για την πρόσβαση σε πεζόδρομους δ) σύστημα ψηφιακής σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων ε) πλατφόρμα έξυπνης πόλης για αναζήτηση ελεύθερου χώρου στάθμευσης μέσω κινητού τηλεφώνου.

-Δημιουργία δύο μεγάλων δωρεάν περιφερειακών parking στις παρυφές της πόλης που μπορεί να διαμορφώσει άμεσα ο Δήμος χωρητικότητας 2.000 αυτοκινήτων. Από εκεί mini busτης δημοτικής συγκοινωνίας με δρομολόγια ανά 10’-15’ την περίοδο αιχμής θα μεταφέρουν τους πολίτες στο κέντρο δωρεάν.

Η καρδιά των μεγάλων έργων θα χτυπήσει στην πόλη της Κω.

Αναφέρομαι:

-Στην επέκταση του βιολογικού στην πόλη.

-Στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης προς το Ψαλίδι.

-Στην προστασία των ακτών μας μέσα από τις μελέτες ακτομηχανικής, οι φάκελοι των οποίων ετοιμάζονται ήδη.

-Στην κατασκευή των περιμετρικών οδών, για τη διάνοιξη των οποίων ότι έχει γίνει, έχει γίνει από τη δική μας δημοτική αρχή.

-Στη λειτουργία του νέου παιδικού σταθμού στην Αγία Μαρίνα.

-Στη διάνοιξη, ασφαλτόστρωση και ηλεκτροφωτισμό δρόμων στα πλαίσια της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Κω.

-Στις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, αφού πλέον έχουμε δική μας μονάδα παραγωγής ασφαλτομίγματος.

-Στα νέα σχολικά κτίρια προσχολικής, σχολικής και μέσης εκπαίδευσης.

-Η επέκταση της μαρίνας μέσα από τη διασφάλιση της παράτασης της παραχώρησης της.

Θέλω να αναφερθώ και σε ένα θέμα που δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, όμως εμείς προτείναμε και δεχόμαστε να βάλουμε πλάτη για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα μια απαίτηση του Κωακού Λαού.

Αναφέρομαι στην ανάγκη κατασκευής σύγχρονου νοσοκομείου στο νησί.

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί η μελέτη σκοπιμότητας από το αρμόδιο Υπουργείο.

Για τους πολίτες της Κω αυτό έχει απαντηθεί.

ΝΑΙ χρειάζεται νέο νοσοκομείο το νησί.

Δύο φορές, δημόσια δεσμεύτηκα για την οικονομική συμμετοχή του δήμου στο κόστος κατασκευής.

Την πρώτη αναφερόμενος στην ανάγκη ίδρυσης ογκολογικού τμήματος και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου ΤΩΡΑ στο νησί. Είπα από το ΔΙΙΚ προχωρήστε στη μελέτη και αναλαμβάνουμε την κατασκευή.

Το ίδιο είπα στα εγκαίνεια της ΤΟΜΥ παρουσία του Υπουργού Υγείας. Προχωρήστε στη μελέτη και αναλαμβάνουμε μέρος του κόστους.

Αυτή είναι δέσμευση μας.

Στη νέα τετραετία όμως αλλάζουμε το μοντέλο καθαριότητας στο Δήμο με στόχο να βελτιώσουμε θεαματικά αλλά κυρίως αποτελεσματικά το επίπεδο της καθαριότητας αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με κάδους νέας τεχνολογίας που συμπιέζουν τα απορρίμματα και αυξάνουν στο πενταπλάσιο τη χωρητικότητα. Με λειτουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων που σημαίνει μικρότερες διαδρομές για τα απορριμματοφόρα, περισσότερα δρομολόγια, καλύτερη εικόνα στην αποκομιδή και στο επίπεδο καθαριότητας.

Το ίδιο και στη διαχείριση του δημοτικού φωτισμού.

Η πρόταση είναι έτοιμη, για πρώτη φορά είναι επίσης καταγεγραμμένο όλο το δίκτυο και μέσα στο 19 προχωρούμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό λειτουργίας και διαχείρισης του.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες

Το πρόγραμμά μας είναι το Σχέδιο Κως 2023.

Θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά σε εσάς τους πολίτες σε ανοιχτή συγκέντρωση.

Έχουμε μαζί μας νέο αίμα αλλά και μια ισχυρή ομάδα.

Έχουμε μεγαλύτερη θέληση, μεγαλύτερη όρεξη.

Σας ζητώ και πάλι μια καθαρή και ισχυρή εντολή.

Για την Κω του μέλλοντος μας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΙΩΑΝΝΑΣ ΡΟΥΦΑ

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Είναι δεδομένη η αποστροφή σε κενού περιεχομένου εξαγγελίες που επενδύονται με ωραίες λέξεις και αποσκοπούν στην υφαρπαγή της ψήφου.

Βασική παράμετρος, για εμάς, αποτελεί η μετατόπιση του πολιτικού λόγου και της εφαρμοσμένης πολιτικής από το θυμικό στο πραγματικό και η εγκαθίδρυση μίας καθαρής σχέσης μεταξύ πολίτη και πολιτικής ηγεσίας που θα εδράζεται στην πραγματική έννοια των όρων «τεκμηρίωση», «διαφάνεια» και «λογοδοσία».

Το πρόγραμμα και οι θέσεις που καταθέτουμε στηρίζονται σε τρεις διακριτούς πυλώνες για να μπορεί ο δημότης να μας κρίνει με καθαρούς όρους προεκλογικά αλλά και απολογιστικά.

Από τη Ρούφα δεν θα ακούσετε τυχοδιωκτικές υποσχέσεις για 12μηνο τουρισμό στην Κω την ώρα που οι υποδομές δουλεύουν οριακά για να υποστηρίξουν τους τέσσερις βασικούς μήνες της τουριστικής περιόδου. Την ώρα που ο Απρίλιος παραμένει ένας χαμένος μήνας, την ώρα που ο Μάιος «σέρνεται»…

Την ώρα που δεν μπορεί στο λιμάνι μας να δέσει έστω και ένα κρουαζιερόπλοιο.

Εμείς δεν σχίζουμε μνημόνια. Μιλάμε της γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Η αγάπη μας για τον τόπο δεν έχει τέρμινα και δεν ταυτίζεται με την καρέκλα.

Βάζουμε στόχους και προτεραιότητες και γνωρίζοντας πολύ καλά την ελληνική δημόσια διοίκηση ξέρουμε τι μπορεί να υλοποιηθεί σε μία δημοτική θητεία.

Διαμορφώσαμε το πρόγραμμά μας σε τρεις διακριτούς πυλώνες.

Τον πυλώνα της υλοποίησης, δηλαδή σε αυτά που είναι εφικτό να γίνουν στην τετραετία. Συγκεκριμένα, μετρήσιμα, κοστολογημένα… χωρίς πλειοδοσίες και μεγάλα λόγια.

Τον πυλώνα του σχεδιασμού, δηλαδή σε αυτά που ξεκινούν οι διαδικασίες εντός της θητείας μας αλλά η υλοποίησή τους θα είναι μεταγενέστερη.

Τον πυλώνα της διεκδίκησης, δηλαδή σε αυτά που διεκδικούμε για την Κω σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η άμεση ανάληψη της ευθύνης διοίκησης του Δήμου είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Δεν χρειάζομαι ως Δήμαρχος περίοδο χάριτος.

Διαθέτω και τη γνώση και την εμπειρία αλλά και τους συνεργάτες που μου προσφέρουν τη δύναμη και την ασφάλεια ώστε να δεσμεύομαι για κάθε λέξη που λέω.

Η οικονομία της Κω πρέπει να εδράζεται σε μια πολυεπίπεδη βάση.

Αφενός γιατί είναι εφικτό αφετέρου γιατί η τουριστική οικονομία είναι ευάλωτη σε αστάθμητους και εξωγενείς παράγοντες.

Η Κως είναι το τρίτο σε μέγεθος και το δεύτερο σε πληθυσμό νησί της Δωδεκανήσου. Παράλληλα, λόγω και της θέσης της, αποτελεί τον κόμβο του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου ενώ ταυτόχρονα η μικρή απόσταση από τα Τουρκικά παράλια μπορεί να μεταφραστεί σε πλεονέκτημα και να παράσχει επιπρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ταυτόχρονα, η παράμετρος του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων που εξαντλούνται, το κατεστημένο τουριστικό μοντέλο του «allinclusive», η εποχική αλλά έντονη απασχόληση, η εταιροαπασχόληση των νέων, η κοινωνική ανισότητα είναι πραγματικά στοιχεία που οφείλουμε να διαχειριστούμε με πολιτικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες με στόχο την άμβλυνση τους.

Δεν ονειροβατούμε.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης πολλές φορές είναι μη συμβατές, ή ακόμη έρχονται και σε σύγκρουση με την επιχειρηματική λογική και πραγματικότητα.

Γι’ αυτό το πλαίσιο των προτάσεων που καταθέτουμε αποσκοπεί στη δημιουργία μίας θεμελιακής βάσης που χτίζει. (για να χρησιμοποιήσω ένα ρήμα που με εκφράζει)

Το νησί πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ένα χρονικό σημείο αναφοράς. Δεν μπορούν τα πάντα να μετατίθενται για αργότερα.

Και αυτό το χρονικό σημείο αναφοράς θα είναι η δική μας δημοτική θητεία.

Δεν θέσαμε τυχαία ως προμετωπίδα του προγράμματός μας τον Ενιαίο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Πρέπει επιτέλους να κλείσουμε με τις εκκρεμότητες και τις πληγές που έρχονται από το παρελθόν.

 • Ολοκληρώνουμε τις εκκρεμότητες με τα σχέδια πόλης, τις επεκτάσεις των οικισμών, τις μετεγγραφές στο κτηματολόγιο.

 • Δίνουμε αξία στις περιουσίες των συνδημοτών μας.

 • Βάζουμε κανόνες και απαιτούμε σεβασμό. Δεν μπορεί ο κάθε ένας στο σπίτι μας, στο νησί μας να κάνει ότι θέλει.

 • Ολοκληρώνουμε τις υφιστάμενες και προχωράμε στις νέες διανοίξεις περιφερειακών οδών για να ανασάνει η πόλη.

 • Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε περιφερειακούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

 • Εφαρμόζουμε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης καθορίζουμε τους όρους και τη μορφή που θα πάρει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κω.

 • Μεταφέρουμε εκτός κέντρου οχλούσες δραστηριότητες (π.χ. ΚΤΕΛ) και θέτουμε κανόνες στην κυκλοφορία τουριστικών τρένων, λεωφορείων.

Τουρισμός

Για εμάς η τουριστική ανάπτυξη της Κω τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια περνάει μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές οι οποίες οφείλουν να διεκδικηθούν από το Δήμο και να στηριχθούν από την κεντρική διοίκηση. Για τα θέματα του τουρισμού θα γίνει μονοθεματική εκδήλωση της παράταξής μας όπως αντίστοιχα πράξαμε για τον πρωτογενή τομέα.

 • Σχεδιάζουμε την επέκταση της Μαρίνας και διεκδικούμε την παραχώρηση της κατά πλήρη κυριότητα στο Δήμο της Κω χωρίς ενοίκιο ως έμμεση χρηματοδότηση της επέκτασής της.

 • Τη χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους της δημιουργίας τουλάχιστον δύο θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στη σκάλα του πολεμικού και την επέκταση προς τη σκάλα του υφιστάμενου λιμένα για να δημιουργηθεί μία επιπλέον θέση και ένα νέο εσωτερικό λιμάνι.

Σας θυμίζω τις δηλώσεις του κυρίου Κυρίτση περί φαραωνικού έργου και την μετά σεισμό απευθείας ανάθεση των σκαριφημάτων των 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που πήγαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

 • Τη μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε ΑΕ (Οργανισμός Λιμένος)

 • την άμεση πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού στον τομέα του τουρισμού. Δεσμεύομαι σε πρώτη φάση οι τρεις θέσεις ειδικών συμβούλων που δικαιούται ο εκάστοτε δήμαρχος να αφορούν την τουριστική πολιτική, την τουριστική προβολή και τη σύνδεση τουρισμού και πρωτογενή τομέα. Η επιλογή θα γίνει από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή των τουριστικών φορέων.

 • τη δημιουργία μίας μεγάλης Αναπτυξιακής ΑΕ η οποία θα αναλάβει και τον τομέα της προβολής και διαφήμισης του νησιού και στην οποία θα συγχωνευθούν η Μαρίνα, η ΑΝΕΜ και η αστική συγκοινωνία.

 • την εφαρμογή από τη Fraport ενός μοντέλου κλιμακωτών χρεώσεων των τελών του αεροδρομίου ώστε να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες και στους touroperators επέκτασης του προγράμματός τους και στους μήνες της χαμηλής ζήτησης.

 • διεκδικούμε ένα ειδικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ ή από Εθνικούς πόρους αποκλειστικά για την αναβάθμιση και επέκταση πολύ μικρών «οικογενειακών» επιχειρήσεων με τζίρο έως 100.000 Ευρώ στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και του πρωτογενή τομέα.

 • Η δημιουργία κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν αυτόνομα το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο του νησιού σε συνδυασμό με μια Μέση Τεχνική Σχολή θα δώσει τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους του τόπου μας που οι γονείς τους αδυνατούν να τους σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Ιστορία, Πολιτισμός και Αθλητισμός

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του αρχαιολογικού πλούτου μας, του Ιπποκράτη, που τον εκχωρήσαμε χωρίς αιδώ,είναι στόχοι αυτονόητοι και δεν είναι για κατανάλωση.

Είναι αγαθά κατεξοχήν αναπτυξιακού χαρακτήρα με όρους κοινωνικής ανάπτυξης που πρέπει να συνυπάρχουν και να συνεργούν ως στοιχείο ταυτότητας και αυτογνωσίας.

 • Σχεδιάζουμε ένα αυτόνομο μοντέλο ανάδειξης της Ιπποκρατικής Κω. Παίρνουμε πίσω την ταυτότητά μας και γινόμαστε πρώτα το νησί του Ιπποκράτη.

 • Παρεμβαίνουμε και διεκδικούμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας και των αντίστοιχων πόρων- εσόδων της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στους ΟΤΑ.

 • Επενδύουμε στον κοινωνικό αθλητισμό, στον αθλητισμό για όλους σε συνεργασία με τις ομάδες και τους αθλητικούς ομίλους του νησιού μας.

 • Αναδεικνύουμε το στοιχείο της θάλασσας και του νερού που μας χαρακτηρίζει ως νησιώτες.

 • Χωροθετούμε, σχεδιάζουμε και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση (από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους) της δημιουργίας κλειστού κολυμβητηρίου.

 • Αξιοποιούμε το παλαιό στάδιο Ανταγόρας δημιουργώντας έναν ανοιχτό πολυχώρο ο οποίος εκτός από ποδόσφαιρό θα μπορεί να προσφέρεται και για άλλες αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

Ενεργειακή Πολιτική και Περιβαλλοντική Προστασία

Η Κως διαθέτει περιβαλλοντικούς και φυσικούς πόρους που βρίσκονται για χρόνια εν υπνώσει ή έχουν υποστεί υποβάθμιση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου απαιτούνται στοχευμένες δράσεις είναι τα θερμά, ο Βιότοπος Ψαλιδίου, η Αλυκή, τα πρώην λατομεία για τα οποία έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση ο δασικός πλούτος (Τσουκαλαριά, Κονιαριό, Πλάκα).

 • Δημιουργούμε, με έδρα τις εγκαταστάσεις του βιότοπου Ψαλιδίου, Φορέα Διαχείρισης, Προστασίας και Ανάδειξης των βιοτόπων,της Αλυκής, του ορεινού όγκου Δικαίου, των περιοχών NATURA με τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών (mountainbikes) διαδρομών, των περιαστικών δασών.

Στο επίπεδο της περιβαλλοντικής προστασίας πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων, των ακτών, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σας θυμίζω το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ της Κω ο οποίος τελεί υπό κατάρρευση από τον Απρίλιο του 2016.

Η επένδυση στις σύγχρονες μορφές πράσινης ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδάτινη) με τη σύμπραξη και ιδιωτών είναι μονόδρομος.

 • Βασική πολιτική μας στόχευση στον συγκεκριμένο τομέα είναι τουλάχιστον για την Κω η μετατροπή της ΔΕΥΑ σε εταιρεία περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης μεταφέροντας σε αυτήν όλες τις δραστηριότητες και τους πόρους για τη συνολική διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων και της ανάπτυξης των νέων μορφών πράσινης ενέργειας.

Κοινωνική Πολιτική, Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία

Η Κως στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας διεκδικεί τα αυτονόητα.

 • Στελέχωση και πλήρης λειτουργία των υφιστάμενων δομών.

 • Τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην περιοχή Λινοπότι.

 • Την ανάπτυξη δομών προληπτικής ιατρικής.

 • Τη θεσμική και νομική δυνατότητα να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε στον νευραλγικό αυτόν τομέα.

 • Την επαναφορά στο προσκήνιο του Δήμου ως φορέα κοινωνικής πολιτικής. Τα διέλυσαν όλα.

Δημόσια Περιουσία

Στο επίπεδο της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο ρόλος του Δήμου δεν είναι η μετατροπή του σε κτηματομεσιτικό γραφείο. (βλέπε περίπτωση ιαματικών λουτρών, ίδρυμα Φανουράκη, Ακταίον, Δημοτικά τρένα, νέα ΑΒΙΚΩ, ΝΟΚ).

Σχεδιάζουμε και διεκδικούμε:

 • την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα όλων των δημόσιων ακινήτων που βρίσκονται πάνω στο νησί και που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν μας επιτρέπει την αξιοποίησή τους.

 • θεσμικό – νομικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει την πλήρη παραχώρηση και προστασία αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ.

 • στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ διεκδικούμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά κατά κανόνα καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες οι ΟΤΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν ως εταίροι με τη δημόσια περιουσία (βιοτεχνική ζώνη, τεχνολογικό πάρκο).

 • Τη μετεγκατάστασή των υπηρεσιών της Β Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.

 • Τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου.

 • Την αξιοποίηση της Αλεξάντερ Φάσιον

 • Τη χωροθέτηση και κατασκευή ενός νέου εμπορικού και επιβατηγού λιμένα. (μακροπρόθεσμος στόχος)

Εχθές στην Κέφαλο είπα ότι δεν έχει σημασία τι λέει κάποιος αλλά ποιος είναι αυτός που το λέει και πόσο αξιόπιστος είναι.

Η στάση τόσο στην προσωπική μας, στην επαγγελματική μας πολλώ δε μάλλον στην πολιτική μας ζωή σε μια κοινωνία μικρή μας καθορίζει και αποτελεί μέγεθος σύγκρισης και σημείο αναφοράς ανάλογα με το αξιακό μας σύστημα.

Και στάση σημαίνει αρχές, διαμορφωμένη συμπεριφορά χωρίς ναι, μεν και αλλά… Αυτή είναι η αγεφύρωτη διαφορά μας με τους δύο άρρενες ανθυποψήφιούς μου.

Εγώ βλέπω το Δήμο σαν πεδίο προσφοράς… εκείνοι τον βλέπουν ως λάφυρο, ως ιδιοκτησία, ως το χρυσόμαλλο δέρας της προσωπικής τους καταξίωσης ή και της αυτοπραγμάτωσης.

Γι’ αυτό σας ζητώ να τους χαρίσετε λίγο χρόνο στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί πιστεύω πραγματικά ότι μπορώ να τους εμφυσήσω μία διαφορετική θέαση των πραγμάτων.

Φίλες και φίλοι η απόφαση είναι μόνο δική σας.

Σας ευχαριστώ!!!

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.