Αυγούστου 19, 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΜΕ ΣΤΑΘΑΚΗ: Λύσεις για χωροταξικό, κατασκευές σε κοινόχρηστους και δόμηση πλησίον υδατορεμάτων.

Νοεμβρίου 02, 2018 0

02/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΜΕ ΣΤΑΘΑΚΗ: Λύσεις για χωροταξικό, κατασκευές σε κοινόχρηστους και δόμηση πλησίον υδατορεμάτων.

 Με τον υπουργό ΥΠΕΝ κ. Γεώργιο Σταθάκη συναντήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου  Ηλίας Καματερός.

Συζήτησαν τρία βασικά ζητήματα για τα οποία δρομολογούνται λύσεις.

  1. Το χωροταξικό Νοτίου Αιγαίου.

Χρηματοδοτείται και προκηρύσσεται η Β’ φάση. Το χωροταξικό Νοτίου Αιγαίου είναι το τελευταίο από όλων των περιφερειών και ο βουλευτής τόνισε στον Υπουργό την ανάγκη επίσπευσης της μελέτης και της έγκρισης του, ώστε να σταματήσουν οι παραμορφώσεις και η συνέχιση της στρεβλής ανάπτυξης με την έγκριση επενδύσεων σε κορεσμένες περιοχές και η καθυστέρηση προγραμμάτων που έχουν ανάγκη ιδιαίτερα μικρά νησιά. Αλλά και την ανάγκη να υπάρχει ένα εργαλείο για την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων που πρέπει να αποσκοπούν στην άρση των διαφορετικών ταχυτήτων ανάπτυξης των νησιών, και αλληλοσυμπλήρωση με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νησιού.

Συμφωνήθηκε επίσης να επισπεύσουν τα Τοπικά Χωροταξικά σχέδια.

  1. Η δόμηση πλησίον υδατορεμάτων.

 Θα κατατεθεί τροπολογία ώστε να επιλυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα για δόμηση σε οικόπεδα και κτήματα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα αν είναι σε ελεγχόμενη από την Αρχαιολογία Ζώνη (π.χ. η Κως ελέγχεται σχεδόν ολόκληρη), και αυτό απαιτείται άσχετα με το μέγεθος των υδατορεμάτων.

  1. Κατασκευές σε κοινόχρηστος χώρους.

 Θα κατατεθεί  τροπολογία που θα διευκρινίζει τι επιτρέπεται και με ποιες διαδικασίες μπορεί να βγει άδεια για πέργολες και σκίαστρα σε κοινόχρηστους χώρους.

Πρόβλημα υπάρχει ιδιαίτερα σε οικισμούς χωρίς σχέδιο (όπως π.χ. η Νίσυρος) και καταγράφονται όλες οι κατασκευές σαν αυθαίρετες, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να γίνουν νόμιμα, σύμφωνα με μελέτες και τις σχετικές εγκρίσεις.

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.