Μαϊου 24, 2019

ΟΡΑΜΑ: Κροκοδείλια δάκρυα για τη μάχη του ΦΠΑ που δεν δόθηκε ποτέ…

Ιουνίου 10, 2018 0
 
   

 

Κροκοδείλια δάκρυα για τη μάχη του ΦΠΑ που δεν δόθηκε ποτέ…

Ο κύριος Κυρίτσης μετά από 7 ολόκληρους μήνες επανήλθε(;)

Επανήλθε χωρίς καμιάν αναστολή και πάλι για καθαρά επικοινωνιακούς αλλά και ιδιοτελείς λόγους. 

Αφού λοιπόν  μελέτησε την εισήγηση - επιστολή του Υπεύθυνου Τομέα Οικονομίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της παράταξής μας κυρίου Θεοφιλίδη Γιώργου απλά την αντιγράφει!

Η εισήγηση αυτή συνόδεψε το αίτημα που κατέθεσε η Ιωάννα στο δημοτικό συμβούλιο για λήψη απόφασης - ψήφισμα κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. 

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 2017! 

Επειδή ο κος Κυρίτσης περί άλλων τυρβάζει, επειδή μόλις εχθές ανακάλυψε τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, επειδή νομίζει ότι τρώμε κουτόχορτο...

Θυμίζουμε:

  •        Το αίτημα που έγκαιρα κατέθεσε η παράταξή μας για εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο (με εισήγηση του Γιώργου Θεοφιλίδη).
  •        Την αψυχολόγητη άρνησή του να συζητηθεί το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.(μάλλον αναμενόμενη…)
  •        Ότι ψήφισε ΝΑΙ στο φόρο διανυκτέρευσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και εντός των τειχών έλεγε - τάχα μου- όχι σε αυτόν.

Επαναφέρουμε, για να τα εμπεδώσει ο κος Κυρίτσης αλλά και για να θυμίσουμε στην κοινωνία της Κω την υποκριτική στάση του, την σχετική εισήγηση-πλαίσιο επιχειρημάτων της παράταξής μας όπως αυτή κατατέθηκε με θέμα: «Η θέση της δημοτικής παράταξης Όραμα Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις θέσεις μας:

«Η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προβλέπεται στο άρθρο120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τοκοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας που αναφέρει ότι:«Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου,Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερουςσυντελεστές έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στηνηπειρωτική Ελλάδα».

Η πρόβλεψη της Ε.Ε. για τον καθορισμό μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. είναι έναμέτρο για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, που είναι «ευάλωτες» σε εξωτερικούςοικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 118 του Ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α' 240/22-12-2016) παραμένουν στο μειωμένο καθεστώς Φ.Π.Α. έως το τέλος του 2017 τα νησιά τωνΝομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Τα τοπικά προβλήματα, ειδικά για τα νησιά που το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. ισχύειμέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2017, προέρχονται από το μικρό τους μέγεθος,την εδαφικήασυνέχεια, τη δαπανηρή διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων σε σύγκριση με τηνηπειρωτική χώρα, την γεωγραφική τους απομόνωση, την συνεχώς διογκούμενη προσφυγικήκρίση και τα έκτακτα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, στο νησί της Κω έχουν προκληθεί από τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 βαρύτατες ζημιές σε οικίες, καταστήματα αλλά και βασικά έργαυποδομής όπως οι λιμενικές εγκαταστάσεις, τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, οδικέςαρτηρίες, κ.α. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στο hotspot του Πυλίου Κω απότις Μικρασιατικές ακτές αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και με δεδομένο το πλήθος επισκεπτών – τουριστών στο νησί μας,καθιστά ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων σε βασικές δομές υγείαςκαι περίθαλψης καθώς και το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τουυποστελεχωμένου και παλαιωμένου νοσοκομείου του νησιού.

Πρέπει να καταστεί σαφές πως το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α των νησιωτικών περιοχώνείναι μέχρι σήμερα:

  •        Το μοναδικό ανταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργείη εδαφική ασυνέχεια, όπως η ύπαρξη μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακαςκαι το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών.
  •        Ζωτικός παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του νησιωτικού τουριστικούπροϊόντος.
  •        Ουσιαστικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, για την οικονομική ανάπτυξη τωννησιών και την παραμονή των κατοίκων στα νησιά όπου δεν απολαμβάνουνισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους.
  •        Κοινοτική ρύθμιση για τα απόμακρα νησιά – σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταοποία καλούνται να αντιμετωπίσουν και να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα ρεύματαπροσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε.

Η επικείμενη «εξίσωση» των συντελεστών από 1η Ιανουαρίου 2018 και η μηδιατήρηση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α για τα νησιά που αναφέρονται στο Ν. 4446/2016,θα αποβεί καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες των απομακρυσμένων νησιών κατάπαράβαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των νησιών και της «ρήτραςνησιωτικότητας», σύμφωνα με το οποίο η Διοίκηση του κράτους υποχρεούται να μεριμνάγια την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών τους, και ναεξετάζονται τα νομοθετήματα και οι ασκούμενες πολιτικές ως προς τις επιπτώσεις τους στονησιωτικό χώρο, και όπου απαιτείται να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές.

Οι κάτοικοι των νησιών θα υποστούν άμεσα:

  •        Αύξηση του κόστους διαβίωσης λόγω αύξησης του κόστους μεταφοράςεμπορευμάτων και πρώτων υλών, όπως και αύξηση κόστους στον τομέαπαρεχόμενων υπηρεσιών.
  •        Κίνδυνο βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων τους, αφού η δεδομένη εφαρμογήτης μείωσης του ετήσιου αφορολογήτου ποσού αποστραγγίζει την αγοραστικήδύναμη και το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα των κατοίκων.
  •        Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων τουριστικών και βιοτεχνικώνπροϊόντων όπως και των προσφερόμενων υπηρεσιών και απώλεια συγκριτικώνπλεονεκτημάτων διεθνώς.

Η παράταξη Όραμα Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω ζητά τη διατήρηση του καθεστώτοςτων μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στην ακριτική νήσο Κω και την περαιτέρω επέκτασητου μέτρου σε όλες τις ακριτικές νησιωτικές περιοχές. Θεωρούμε πως είναι το ελάχιστο πουμπορεί η Πολιτεία να παρέχει στους κατοίκους αυτών των περιοχών ώστε να βελτιωθούν οισυνθήκες διαβίωσης των νησιωτών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά των επιχειρήσεωντους.

Θεοφιλίδης Γεώργιος, Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας &Αειφόρου Ανάπτυξης»

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.