Μαρτίου 23, 2019

Συγκίνηση στον αποχαιρετισμό του Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσοστόμου /video

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε απόψε στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Ασωμάτου στο Ασφενδιού η τρίτη στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, στην τελευταία του χοροστασία στο νησί της Κω, λίγο πριν την αναχώρησή του για Σύμη την επόμενη εβδομάδα.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια ο π. Σακελλάρης επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά Μητροπολίτης Σύμης επισκέπτεται τον Ασώματο.

«Μα πάρετε χάρη από τη χάρη του και δύναμη από την δύναμή του, ώστε να πάτε στη νέα σας Μητρόπολη και να ξεκινήσετε το έργο σας, με τις ευχές όλων μας, του Σεβασμιωτάτου μας, όλων των κληρικών και των αδελφών χριστιανών. Ο Θεός να σας χαρίζει μακροημέρευση και υγεία.»

Κλείνοντας, ο π. Σακελλάρης αφιέρωσε στον Σεβασμιώτατο μια μαντινάδα την οποία σκέφτηκε όταν πληροφορήθηκε την εκλογή του στη θέση αυτή και την είχε πει τηλεφωνικά στον αδελφό του Βασίλη: «Να ζήσει ο Δεσπότης μας τη Σύμη να αγιάζει και ο Πανορμίτης από ψηλά να τον επισκιάζει».

Ο π. Χρυσόστομος στην συναισθηματικά φορτισμένη αποχαιρετιστήρια ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον π. Σακελλάρη για τα ζεστά του λόγια «που ξεχειλίζουν από αγάπη» εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ που του επέτρεψε να ιερουργήσει και να χοροστατήσει ως Μητροπολίτης σε Ιερούς ναούς της Κω για να αποχαιρετήσει τον κόσμο.

Τόνισε ακόμη ότι επέλεξε στην τελευταία χοροστασία του στο νησί της Κω να αποτίσει φόρο τιμής στον Ασώματο μιας και παραλαμβάνει την Μητρόπολη της Σύμης με τον Πανορμίτη που επισκιάζει με τη χάρη του όχι μόνο τη Δωδεκάνησο αλλά όλο τον κόσμο. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο κεντρικό πρόσωπο της σημερινής ημέρας και αυτής της περιόδου που δεν είναι άλλο από την Παναγία μας «έχουμε ανάγκη σε αυτό τον αγώνα μας από ισχυρά πρότυπα που να μας στηρίζουν με το παράδειγμά τους, τις προσευχές και τις δεήσεις τους και το πλέον ξεχωριστό είναι η Παναγία μας η οποία μας έχει υπό την σκέπη της».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο Σεβασμιώτατος στην αυριανή ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως τονίζοντας ότι ο Σταυρός για μας έχει μεγάλη δύναμη διότι επάνω του υψώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού. Παράλληλα μας διδάσκει πως καθένας από μας έχει ένα σταυρό στη ζωή του, ένα γολγοθά θα διαβεί, όμως αυτός ο σταυρός μας βοηθά να συναντήσουμε τον Κύριο και να χαρούμε την Ανάστασή του με την οποία ανασταίνεται μαζί Του και το ανθρώπινο γένος.

«Στο τελευταίο αντίο, το ανθρώπινο ήρθα εδώ να προσκυνήσω τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και να αποτίσω φόρο τιμής στους αειμνήστους προγόνους μας οι ψυχές των οποίων υπερίπτανται του Ιερού Ναού στο ένδοξο χωριό μας, να τους μνημονεύσω ενδόμυχα με την ευχή ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή τους και να εύχονται και για εμάς».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, αναχωρεί αύριο (μέσω Ρόδου) για Αθήνα όπου θα προεστεί στις εκδηλώσεις των Δωδεκανησιακών σωματείων στον εορτασμό για την Ενσωμάτωση και κατόπιν θα επιστρέψει στην Κω για να αναχωρήσει το επόμενο Σάββατο για τη νέα του Μητρόπολη.

Ακολούθως αποχαιρέτησε έναν έναν όλους τους προσκυνητές, ενώ στην διπλάνή αίθουσα η ενοριακή αδελφότητα προσέφερε τσάι με νηστήσιμα εδέσματα (και βάρβαρα από την φίλη Ξανθίππη Κασίου).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ Βάσω Πη (και κάτοικος της περιοχής), ο Πρόεδρος Ασφενδιού Σ. Μαλιλής, ο πρ. Πρόεδρος Μ. Γιωργαλλής, ο πρ. Έπαρχος Β. Ξυπολιτάς, ο πρ. Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Μ. Χατζηνικολάου και πολλοί προσκυνητές από Ζηπάρι, Κω, Λινοπότι και άλλες ενορίες.

Ο χορός των ιεροψαλτών ήταν κι αυτή τη φορά υπό την διεύθυνση του κ. Γιώργου Βαρβούνη (ο οποίος ευγενέστατα μας διόρθωσε ότι δεν είναι συνταξιούχος δάσκαλος -όπως γράψαμε την προηγούμενη φορά- αλλά υπάλληλος στο Δημόσιο Ταμείο, δεν παύει όμως να είναι δάσκαλος στο αναλόγιο για όλους τους νεότερους ιεροψάλτες).

 ΠΗΓΗ:AEGEANEWS.GR

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.