Ιανουαρίου 19, 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΩ 2016

Φεβρουαρίου 11, 2018 0

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί και Αγαπητές  Συνάδελφοι,

Δυστυχώς για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα κόντρας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο με αφορμή την έγκριση του Ισολογισμού Δήμου Κω οικονομικού έτους 2016.

Καταφέραμε και πάλι να χωριστούμε σε ‘εμείς’ και ‘εσείς’.  ‘Εμείς’ ευλογούμε τα γένια μας για όλα τα καλά που μόνο εμείς κάναμε, και ‘εσείς’ μηδενίζετε όλα όσα έχει κάνει η Δημοτική Αρχή. Και μέσα στην κόντρα για μικρο-παραταξιακά οφέλη, αφήσαμε στην άκρη τους φορολογούμενους δημότες, τα λεφτά των οποίων διαχειριζόμαστε σε πολύ δύσκολες εποχές.

Μιλάμε με αριθμούς, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε με όρους πολιτικούς.

Μιλάμε για διαχείριση, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για ανάπτυξη.

Κοιτάμε πίσω, ενώ θα έπρεπε να κοιτάμε μπροστά.

Σε σύγκριση με το χθες, είμαστε ευχαριστημένοι; Ενδεχομένως ναι.

Σε σχέση με όσα προετοιμάσαμε για το μέλλον που έρχεται, είμαστε ευχαριστημένοι; Ασφαλώς όχι. Μπορούμε πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα.

Η συζήτηση απόψε θα έπρεπε να έχει χαρακτήρα αυτοκριτικής. Ποιους στόχους θέσαμε; Πόσους πετύχαμε; Σε ποιους αποτύχαμε; Να κτίσουμε σε όσα πετύχαμε και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις.

Για να το επιτύχουμε όμως αυτό πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση. Από γραμμική σε δυναμική (π.χ. στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας όπως αναλυτικά έχω παρουσιάσει σε προηγούμενη παρέμβασή μου).

Πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από τους αριθμούς. Πανηγυρίζουμε π.χ. για την αύξηση των εσόδων του Δήμου. Αν προέρχεται από αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, καλώς πανηγυρίζουμε. Αν όμως προέρχεται από αύξηση φόρων, τελών και προστίμων, δεν χωρούν πανηγύρια.

Αν κοιτάμε τη σχέση προϋπολογισθέντων/βεβαιωθέντων εσόδων, πράγματι επιτύχαμε το 90% των στόχων. Αν κοιτάμε τη σχέση προϋπολογισθέντων/εισπραχθέντων εσόδων, μετά βίας πιάσαμε το 50% των στόχων, οπότε ούτε και εδώ χωρούν πανηγύρια.

Σχετικά με τα έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών τι κάνουμε; Απλά τα βεβαιώνουμε. Όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και πόσα από αυτά θα εισπράξουμε. Σε ποιο βαθμό μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά και τι σχέδια μπορούμε να κάνουμε για την αξιοποίησή τους;

Κλείνοντας, θα ήθελα να καταθέσω για μια ακόμη φορά μια συγκεκριμένη πρόταση με αφορμή όσα ακούστηκαν σήμερα. Κατατέθηκαν παράπονα από τη μειοψηφία ότι ‘δεν υπάρχει ενημέρωση για σημαντικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού’.  Δεν δόθηκαν κάποιες απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή επειδή ‘δεν είχαμε μπροστά μας τον υπολογιστή’.  Προτείνω να υπάρξει on-line και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στην ιστοσελίδα του Δήμου Κω. Με τον τρόπο αυτό και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα έχουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά και οι φορολογούμενοι δημότες θα γνωρίζουν που πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ που δίνουν στον Δήμο.

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,

Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την οπτική και τη λογική με την οποία προσεγγίζουμε τα συγκεκριμένα θέματα, να είστε σίγουροι/ες ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Και πρέπει να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα επειδή οι συμπατριώτες μας αξίζουν περισσότερα και καλύτερα.  Και είναι στο χέρι μας να τους τα δώσουμε.

Μετά τιμής,

Γιάννης Κρητικός

Δημοτικός Σύμβουλος

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.