Δεκεμβρίου 12, 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΡΑΣ

Ιανουαρίου 14, 2018 0
Σε τεχνητές και άγονες αντιπαραθέσεις, δεν πρόκειται να εμπλακώ. Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητή οξύτητα για το θέμα του ΔΗΡΑΣ για να υποδηλώσουν την παρουσία τους μια και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε άλλο θετικό, θα μείνουν μόνοι τους.
Όσοι υιοθετούν κάθε αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών στα πλαίσια μιας λογικής εμπάθειας και τυφλής σύγκρουσης απέναντι στη δημοτική αρχή, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι άλλα είναι τα προβλήματα του νησιού. Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ΔΗΡΑΣ που κόστιζε στο Δήμο μισό εκατομμύριο το χρόνο, τελείωσε. Και δεν τον τελείωσε ο Κυρίτσης, τον τελείωσαν με την ψήφο τους οι ίδιοι οι πολίτες.
Ξεκάθαρα στο πρόγραμμά μας υπήρξε η δέσμευση ότι θα μειωνόταν η οικονομική αιμορραγία του Δήμου προς τον ΔΗΡΑΣ και η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του. Ο Δήμος δεν πρόκειται να επιδοτεί με 500.000 ευρώ ένα μέσο που δεν είναι βιώσιμο, που δεν έχει δικά του έσοδα. Οι πολίτες στήριξαν την προγραμματική μας δέσμευση και αυτή την εντολή εφαρμόσαμε. Οι δαπάνες μισθοδοσίας του ΔΗΡΑΣ ήταν 312.000 ευρώ την περίοδο που την ευθύνη είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Τις μειώσαμε στις 153.000 ευρώ. Με τα χρήματα που εξοικονομούμε κάνουμε έργα, στοχευμένα έργα στο κοινωνικό πεδίο, όπως ο Παιδικός Σταθμός της Κεφάλου η μελέτη του οποίου ολοκληρώνεται. Και την επόμενη περίοδο θα κάνουμε έναν ακόμα Παιδικό Σταθμό με τα χρήματα που εξοικονομούμε από αυτή την πράξη εξορθολογισμού. Υπενθυμίζω ότι το 2016 υπήρχαν περισσότερα διαφημιστικά έσοδα από ότι στο παρελθόν. Δεν ισχυρίζομαι ότι έγινε κερδοφόρος ο ΔΗΡΑΣ, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Δεν θα ξαναγυρίσει όμως στις παλιές εποχές ο ΔΗΡΑΣ, δεν θα κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ στο Δήμο. Αυτά τελειώσανε.
Τελειώσανε με την Ελλάδα των δανεικών και των ελλειμμάτων. Και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν. Δεν θέλω να υπενθυμίσω το πόρισμα του ορκωτού λογιστή για το ΔΗΡΑΣ, που σε ότι αφορά στη διοίκηση και στη διαχείριση αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Όποιοι θέλουν ο Δήμος να διαθέτει μισό εκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα των δημοτών στο ΔΗΡΑΣ να βγουν και να το πουν στους πολίτες. Και να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Όπως ξεκάθαρη είναι η δική μου θέση.
Ο ΔΗΡΑΣ θα πρέπει να αρκεστεί σε αυτό το ποσό των 150.000 που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας και συνιστά υπέρβαση. Ο ΔΗΡΑΣ πρέπει να αποκτήσει δικά του έσοδα και να συνεχίσει να μειώνει τις λειτουργικές του δαπάνες.
Ο ΔΗΡΑΣ πρέπει να έχει τόσους εργαζόμενους, όσο του επιτρέπει ο ορθολογισμός, οι δυνάμεις του και τα χρήματα που διαθέτει. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο. Ο ΔΗΡΑΣ πρέπει να αξιοποιήσει το διαδίκτυο, τις νέες τεχνολογίες, να γίνει βήμα έκφρασης των νέων παιδιών της Κω που διαθέτουν ιδέες και ταλέντο. Και αυτό είναι ένα μήνυμα και μια υπόμνηση προς τη Διοίκηση του ΔΗΡΑΣ που ξέρω ότι βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα αλλά υπάρχουν απαιτήσεις για το καλύτερο.
Αν ο ΔΗΡΑΣ δεν αλλάξει, αν δεν βελτιώσει το προσδόκιμο βιωσιμότητας του, τότε δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Τόσο απλά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Δεν θα επανέλθω ξανά σε αυτό το θέμα. Η Κως έχει φύγει οριστικά από το χθες, από την εποχή των ελλειμμάτων, από τις λογικές χρηματοδότησης του ΔΗΡΑΣ με ποσά εκτός λογικής και πραγματικότητας.

 

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.