Σεπτεμβρίου 21, 2018

M.KONΣΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Δεκεμβρίου 28, 2017 0

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση αγνόησε τις ιδιαιτερότητες της Δωδεκανήσου στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο»

«Η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου αγνοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δωδεκανήσου, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο με την επωνυμία «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» που δόθηκε σε διαβούλευση, είναι εμφανές ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες του κτηματολογικού καθεστώτος της Δωδεκανήσου αλλά η κυβέρνηση επιλέγει τις οριζόντιες ρυθμίσεις.

Τονίζει ότι η κυβέρνηση καταργεί τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω-Λέρου αλλά και τα υποθηκοφυλακεία, όμως δεν προβλέπει στο νομοσχέδιο καμία απολύτως ρύθμιση για την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος μεταγραφών του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.

«Αυτή τη στιγμή, καταργείται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου, προκειμένου να ενταχθεί στην ενιαία βάση δεδομένων και να είναι δυνατή η άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών», αναφέρει ο Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναδεικνύει, επίσης, το πρόβλημα που δημιουργείται με την ανυπαρξία ρητής πρόβλεψης για την τύχη των υπαλλήλων των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου αφού η μόνη ρητή πρόβλεψη αφορά στους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει, επίσης, ότι στη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις των φορέων και του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ζητά άμεσες αλλαγές.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στα Δωδεκάνησα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ΄΄Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου΄΄»

Κύριε Υπουργέ,

Στο νομοσχέδιο με την επωνυμία «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» που δόθηκε σε διαβούλευση, είναι εμφανές ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες του κτηματολογικού καθεστώτος της Δωδεκανήσου, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει τις οριζόντιες ρυθμίσεις.

Όπως είναι γνωστό, λόγω του γεγονότος ότι τα Δωδεκάνησα ήταν η τελευταία περιοχή της χώρας που ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό, υπήρχε ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου που αποτελούσε ένα θεσμικό πλαίσιο τοπικού δικαίου για τα ιδιοκτησιακά ζητήματα.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ενώ κατατέθηκαν ρεαλιστικές και στοχευμένες προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα από φορείς αλλά και από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, αυτές δεν ελήφθησαν υπόψιν στη σύνταξη και διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση καταργεί τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω-Λέρου, αλλά και τα υποθηκοφυλακεία, όμως δεν προβλέπει στο νομοσχέδιο καμία απολύτως ρύθμιση για την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος μεταγραφών του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.

Το ερώτημα είναι, συνεπώς, πως θα καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό που δημιουργείται.

Αυτή τη στιγμή, καταργείται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου, προκειμένου να ενταχθεί στην ενιαία βάση δεδομένων και να είναι δυνατή η άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη και για τους υπαλλήλους των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου αλλά μόνο για τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1.              Αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του κτηματολογικού καθεστώτος της Δωδεκανήσου;
  2.              Για ποιο λόγο δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις των φορέων και του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στη σύνταξη του νομοσχεδίου;
  3.              Προτίθεται να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στα σημεία που επισημαίνονται στην ερώτηση;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.