Δεκεμβρίου 12, 2018

N.Mυλωνάς: Πολύ αρνητική εξέλιξη η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας

Δεκεμβρίου 22, 2017 0

 ΟΧΙ! δεν είναι νίκη ούτε θετική εξέλιξη αυτό που ψηφίστηκε στην βουλή για το ΦΠΑ για το νησί μας ούτε για τα 27 νησιά που περνούν στον ΦΠΑ του 24% σε 10 μέρες.  Είναι ο συνηθισμένος τρόπος της εξουσίας να ακυρώνει θετικά μέτρα και να περνά χωρίς αντιδράσεις αντιλαϊκά μέτρα. Είναι η πρακτική της σαλαμοποίησης κάθε θετικού μέτρου που αποφασίζουν να οδηγηθεί μεθοδικά και σταδιακά στην οριστική κατάργηση του! Είναι ευτελισμός και ανήθικη αντιπαροχή η Κυβερνητική και Ευρωπαϊκή δικαιολογία της 6-μηνης  εξαίρεσης του ΦΠΑ των 5 νησιών που φιλοξενούν … hot spot! Εξ ίσου ευτελή και ανήθικα τα περί ‘’κοινωνικού μερίσματος’’ 1000 ευρώ ανά οικογένεια στους κατοίκους των 27 νησιών.

---Αλήθεια οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι με το χιλιάρικο δικαιολογείται η απώλεια για πάντα του μειωμένου τοπικού συντελεστή ΦΠΑ;  Το χιλιάρικο υπερκαλύπτει μας λένε την επιβάρυνση του 6 μηνου ξεχνώντας σκοπίμως τα επόμενα πολλά-πολλά εξάμηνα!

Μας υπόσχονται ότι θα έρθει ταξιδιωτικό ισοδύναμο!  Ωραία! αυτό θα ισχύει για τα 32 νησιά ή για όλο το νησιώτικο σύμπλεγμα του Αιγαίου; Πως θα υλοποιηθεί; Θα χρηματοδοτηθούν οι ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες ή θα τους επιβληθούν μειώσεις με κυβερνητική απόφαση; Μα αν είναι να χρηματοδοτηθεί τότε γιατί δεν το προέβλεψαν στον προϋπολογισμό που ψήφισαν μαζί με την κατάργηση του ΦΠΑ; Εάν οι Ευρωπαίοι-δανειστές δεν επέτρεπαν την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών γιατί να επιτρέψουν την χρηματοδότηση του ταξιδιωτικού ισοδύναμου; Τι εννοούν όταν λένε ότι θα χρηματοδοτηθεί  από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όταν όλοι ξέρουμε ότι αυτό έχει λεηλατηθεί στον βωμό των πλεονασμάτων και των τοκοχρεολυσίων, την στιγμή που οι δημόσιες υποδομές έχουν ξεχαρβαλωθεί αν δεν έχουν πουληθεί; Όσο για το παρατηρητήριο τιμών: σαν την επιτροπή ανταγωνισμών της αγοράς!

Οι αιφνιδιαστικές κινήσεις και οι χωρίς μελέτη κυβερνητικές προτάσεις, πιστοποιούν ότι βρισκόμαστε στο παρελθόν των πολιτικάντικων πρακτικών που οδήγησαν στην χρεοκοπία! Είναι εντυπωσιακό το πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιγράφει ανερυθρίαστα όλους τους προκατόχους της!

Β. Αν για την κυβέρνηση και τους βουλευτές η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι θεμα μόνο επικοινωνιακής διαχείρισης και ψευδολογίας, ευθύνες έχουμε και εμείς τοπικά για αυτή την εξέλιξη.

Θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός στις τοπικές μας κοινωνίες  η περσινή ετήσια παράταση! Να έχουν γίνει μελέτες και να έχουν στοιχειοθετηθεί εναλλακτικές προτάσεις μετά από δημόσιο διάλογο και να έχουν γίνει οργανωμένες κινητοποιήσεις!  Αντί αυτών σιωπή και αναμονή!  Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ζήσαμε το αλαλούμ των δηλώσεων  θεσμικών παραγόντων. Αντί της συνεργασίας, της ενότητας δυνάμεων, της αγωνιστικής κινητοποίησης  και της πίεσης από τα κάτω προς τα πάνω, περάσαμε τις κρίσιμες μέρες προ της ψήφισης στην Βουλή σε συνθήκες πλήρους απουσίας συνεργασίας και ασυνεννοησίας.  Μέρες με επί μέρους τακτικίστικες κινήσεις που οδήγησαν σε διάσπαση δυνάμεων. Μέρες ατομικών επιλογών για δημιουργία εντυπώσεων.  Για παράδειγμα: τι άλλο ήταν η προσπάθεια του κ. Δημάρχου να μπαλαμουτιάσει το αίτημα διατήρησης του ΦΠΑ με το τουριστικό τέλος εμποδίζοντας το Δημοτικό συμβούλιο να βγάλει ένα …ψήφισμα, από το αποτέλεσμα ασυνεννοησίας και ανούσιων ανταγωνισμών σε προσωπικό, παραταξιακό  ή κομματικό επίπεδο;

Γ. Η τοπική κοινωνία αντέδρασε με μικρές και αποσπασματικές κινητοποιήσεις.  Κάθε νησί μόνο του και κάθε Δήμος μόνος του! Στο τέλος το μοναδικό μέτρο ‘’νησιωτικής πολιτικής’’, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ χάνεται! Χάνεται για πάντα! Όπως το ΔΗΦΟΔΩ. Όπως το τέλος παρεπιδημούντων που από 4% έγινε 2,5% και μετά 0,5%!

Δ.  Ζούμε στην εποχή του ξηλώματος ιστορικών κοινωνικών κατακτήσεων. Σε εποχές υποχώρησης συλλογικών πλεονεκτημάτων. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουμε κατανοήσει την αλλαγή εποχής και …‘’μαλώνουμε μεταξύ μας’’! Σαν κοινωνία φαίνεται να έχουμε παραδοθεί!! Για να μην σκοτωνόμαστε για το ‘’ποιός φταίει’’ πρέπει τουλάχιστον να γίνει κατανοητό ότι ‘’η κοινωνική μας παράδοση’’ προετοιμάστηκε με πολιτικά μέσα και εδώ ο καθένας μας ανάλογα με την θέση εξουσίας του έχει και την ευθύνη του! Σε τελική ανάλυση είναι αυτή παράδοση και ο κοινωνικός αγωνιστικός αφοπλισμός στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσφέρει τα μέγιστα είναι μεγαλύτερη  απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ.

Ν Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.