Αυγούστου 19, 2019

Επιστημονική ομιλία με θέμα : «Movember: Ένα κίνημα γένους αρσενικού» για την πρόληψη του καρκίνου προστάτη με Διοργανωτές το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την ΑΚΟΣ στο ΔΙΙΚ/video

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού  με την80 ΑΔΤΕ Κω  στο ΔΙΙΚ σε συνεργασία  με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ με θέμα την πρόληψη της παγκόσμιας μάστιγας του καρκίνου  του προστάτη με στόχο την σωστή ενημέρωση.Την εκδήλωση προλόγισε ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Λάμπρος Ναζίφης ενώ εισηγητές του θέματος ήταν  η Δέσποινα Κατσώχη, Πρόεδρος της ΑΚΟΣ – Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής,  ο Σπύρος Γκούβαλης Χειρουργός Ουρολόγος και η  Θεμελίνα Καλδέρη, Αιματολόγος.

 

 

 

Movember… γιατί η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember – συνδυασμός της λέξης μουστάκι ( moustache) και Νοέμβριος (November) – απλώνει χρόνο με το χρόνο τις ρίζες του, με τους άνδρες να αφήνουν μουστάκι , ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.

Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Κι αυτό γιατί στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, οπότε ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος).

Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη: ναι στα πολλά λαχανικά, κόκκινο κρέας με μέτρο. Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- και στην κληρονομικότητα. Η επιστήμη με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.

 

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.