Φεβρουαρίου 21, 2019
maria

maria

112 Πολίτες προσήλθαν εχθές στις εκλογές για την ανάδειξη των Συντονιστικής Δημοτικής  Οργάνωσης της Κω του Κινήματος Αλλαγής  από τις 8:00 πμ έως 20:00, στο  Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο  «ΧΑΝΙ».

Οι Υποψήφιοι της Σ.Ο. Κω που εκλέγονται στο συνολό τους ελαβαν : Κορδιστός Γιάννης  64  Μοσχοβάκης Αντώνης 60 Παπαγγελή Τίνα 64 Σπλαγκούνιας Μηνάς 66 Τσολάκης Θεοδωρής 62 Φραζής Νίκος 64  Χατζηδιαμαντής Νίκος 62  την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή παρά τις δυσκολίες της εποχής και της παράλληλης διεξαγωγής του συνεδρίου για τον τουρισμό υγείας εξέφρασαν τα μέλη της νομαρχιακής  στις δηλώσεις τους εκτιμώντας ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι πολύ κοντά χρονικά.

Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση για το έθιμο του Φανού στην Κέφαλο, στο Καμάρι, στην μεγαλύτερη γιορτή που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφάλου «ο Άγιος Νικόλαος». Καλεσμένοι στην εκδήλωση η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «ο Ψηλορείτης» με τα χορευτικά τους, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. H εκδήλωση ξεκίνησε με σεργιάνι στο Καμάρι και  ακολούθησε στην πλατεία η χορευτική εκδήλωση με τις δυο ομάδες να παίρνουν το πιο θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων με τις χορευτικές τους  φιγούρες.Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Μ. Ζερβός, ο Πρόεδρος Κεφάλου Γ. Καματερός, η Πρόεδρος Αντιμάχειας Μ. Σκουφεζή και πάρα πολύς κόσμος.

 

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2018

 

  

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TOY ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ EUROGROUP

Μνημόνιο διαρκείας με χαρές και πανηγύρια από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ           

Με τις αποφάσεις του, το Eurogroup δίνει οριστικό τέλος στο παραμύθι του κ.Τσίπρα περί “καθαρής εξόδου” αφού περιγράφεται με σαφήνεια ένα μνημόνιο διαρκείας, με τη μεγάλη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση. Το Eurogroup επιχειρεί να βγάλει προσωρινά το “πρόβλημα Ελλάδα” από την ευρωπαϊκή ατζέντα και να το μεταθέσει για τα επόμενα χρόνια. Δίνει λοιπόν κάποια οριακή απάντηση στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα αμέσως επόμενα χρόνια, όμως δεν δίνει απάντηση στο ζήτημα της επανόδου στις αγορές, καταδικάζει τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας, θέτοντας εμπόδια στην επίτευξη υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών και δεν δίνει απάντηση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι  παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν δεν υποκαθιστούν τις βλάβες που προκάλεσε η περιβόητη «διαπραγμάτευση» του 2015, οι ιδεοληψίες του κ. Τσίπρα και οι τυχοδιωκτικές επιλογές του. Απέχουν δε κατά πολύ ακόμη και από παλιότερες αποφάσεις του Eurogroup.

Κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους

Δεν υπάρχει κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους όπως το κούρεμα των 106 δισ. ευρώ με το “τρισκατάρατο PSI” που διαπραγματεύτηκε και έφερε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Στην απόφαση αποτυπώνονται οι ζημιές από 3 χαμένα χρόνια, προκειμένου η χώρα να βγει σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι αν έβγαινε το 2014 στις αγορές και αφού έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις μέχρι το 2060 και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

 

- Πήραμε μια περαιτέρω αναβολή των τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και μια παράταση του μέγιστου μέσου όρου ωρίμανσης κατά 10 χρόνια. Ούτε κούρεμα χρέους, ούτε διασύνδεσή του με τη μακροχρόνια ανάπτυξη (η πολυδιαφημισμένη γαλλική πρόταση για αυτόματη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης εξαφανίστηκε).


Να θυμίσουμε ότι όταν η κυβέρνηση το 2012 πέτυχε 10ετη επιμήκυνση, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για “ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε» και έλεγε ότι η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή χρέους.

Πήραμε μια μικρή ελάφρυνση του χρέους (κατάργηση του περιθωρίου του step-up επιτοκίου

- H Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι” 24,1 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για περίπου 22 μήνες μετά από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το  «μαξιλάρι ασφαλείας» τελεί υπό τον έλεγχο του ESM και καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το προαναφερόμενο διάστημα. Αυτό  καθορίζει και μια από τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης καθώς επιβεβαιώθηκαν κατηγορηματικά οι δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο για 37 έτη από το 2023 έως το 2060. Τέτοιο στόχο δεν έχει επιτύχει ποτέ καμιά χώρα στον κόσμο.


Η χώρα καταδικάζεται σε λιτότητα διαρκείας. Επίσης με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος δεν διακατέχεται από εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ ώστε κάθε φορά που  το δημόσιο θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του να μένουν περισσότεροι πόροι διαθέσιμοι στην ελληνική οικονομία. Τα πρωτογενή πλεονάσματα  μετατρέπονται σε μεταφορά πόρων στην αλλοδαπή, δυσκολεύοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

- Ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του πανηγυρίζουν για τη χρήση από τον ESM των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 ύψους 4.8 δισ. ευρώ και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM. Κάνουν ότι ξεχνούν πώς είχε συμφωνηθεί το 2012 να επιστραφούν στην Ελλάδα κέρδη 7.7 δις τα οποία χάσαμε με την διακοπή του προγράμματος το 2015 ύστερα από το καταστροφικό 6μηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη. Τώρα παίρνουν τα μισά με αυστηρούς όρους και πανηγυρίζουν κιόλας!

Για ποιό τέλος των μνημονίων μιλούν ; - Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για έξοδο από τα μνημόνια όταν έχει συμφωνήσει ήδη τα μέτρα για περικοπή των συντάξεων που θα φθάνει μέχρι το 18% από τις αρχές του 2019 και για μείωση του αφορολόγητου από το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις και οι μισθωτοί έως ένα μισθό.

Για ποιό τέλος των μνημονίων μιλούν όταν θα συνεχιστεί η αυστηρή επιτήρηση; Η Tροϊκα θα έρχεται στην Ελλάδα κάθε 3μηνο και θα βαθμολογεί. Η βαθμολογία της δε, θα είναι καθοριστική για την πρόσβαση  της χώρας στις αγορές. Άρα ποια παραμύθια περί τέλους της επιτροπείας πουλούν;

Χθες το Eurogroup πήγε στην πραγματικότητα πίσω από τις δεσμεύσεις του 2012, αλλά ακόμη και από τις αποφάσεις του 2016.

Το Νοέμβριο του 2012 προέβλεπε ότι το ελληνικό χρέος θα ανέρχεται στο 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022, χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ (που να εκτιμήσουν τη ζημιά Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη).

Η απόφαση είναι πίσω ακόμη και από όσα είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016. Τότε προβλεπόταν ότι “το μακροπρόθεσμο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μόνιμου προληπτικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται για να κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες στα επίπεδα που έχουν ορισθεί χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές όπως αναβολή πληρωμής επιτοκίων, επιμήκυνση δανείων και άλλα”. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα τα δουν μετά το 2032!!

 

Μνημόνιο διαρκείας: Αποτέλεσμα της « περήφανης» πολιτικής του κ. Τσίπρα


Το μνημόνιο διαρκείας του κ.Τσίπρα και οι βαριές δεσμεύσεις που φθάνουν μέχρι τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, είναι το αποτέλεσμα της “περήφανης” πολιτικής του κ.Τσίπρα. Με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, η κ.Μέρκελ βγαίνει από τη δύσκολη θέση  να απολογείται στους δεξιούς και ακροδεξιούς βουλευτές που είναι αντίθετοι σε ριζοσπαστικά μέτρα. Οι εταίροι μας βάζουν στο συρτάρι το “πρόβλημα Ελλάδα” για κάποιο διάστημα. Δυστυχώς η χώρα με αυτές τις επιλογές καλείται να τρέξει και να πετύχει ανάπτυξη με μια βαριά σιδερένια μπάλα στο πόδι. Είναι καταδικασμένη να σέρνεται αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή και μια κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση  που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να εξασφαλίσει όρους ανάπτυξης.

Όπως είπε και η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της, “η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει. Η ελπίδα περιμένει…”.

 

Γιώργος Χατζημάρκος: Η νησιωτική Ελλάδα δεν θέλει “πατριωτικό επιχειρείν”. Θέλει ισότιμη αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα

 

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην ημερίδα του Τομέα Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, για την ελληνική ακτοπλοΐα

Την ανάγκη, όταν η χώρα σχεδιάζει μεταφορικά δίκτυα, να ακολουθεί κανόνες ισοτιμίας και δικαιοσύνης ανάμεσα στην νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα, επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην παρέμβασή του στη ημερίδα που οργάνωσε ο  Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018,  με θέμα την ελληνική ακτοπλοΐα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε ότι είναι αδήριτη ανάγκη το κράτος να εκπληρώσει την υποχρέωσή του απέναντι στην νησιωτική Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε, δεν θέλει να στηρίζεται στο “πατριωτικό επιχειρείν”, δεν επαιτεί, δεν θέλει οίκτο, παρά μόνο ισότιμη αντιμετώπιση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ως παράδειγμα έφερε τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, που στοίχισαν δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος - για τους οποίους υπογράμμισε ότι καλώς έγιναν -  ενώ την ίδια ώρα, για την ακτοπλοΐα δόθηκαν ψίχουλα.

“Σχεδιάζοντας η χώρα μεταφορικά δίκτυα τα τελευταία 15 χρόνια, δαπάνησε πάνω από 20 δισ. ευρώ για τους οδικούς άξονες. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, με τη χώρα σε βαθύτατη δημοσιονομική κρίση, τρεις οδικοί άξονες στην ηπειρωτική Ελλάδα , δαπανήθηκαν 4 δισ. ευρώ.

Ορθά έγιναν τα έργα, είμαστε υπερήφανοι γι αυτά, αλλά δεν είναι δυνατόν όλη η νησιωτική Ελλάδα να ''ζυγίζεται'' και να αξίζει μόνο 80 εκατ. ευρώ. Πρέπει να υπάρξει μια εντελώς νέα φιλοσοφία στον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που δεν θα διαχωρίζει τις γραμμές σε “άγονες” και κερδοφόρες, όταν αυτή η λογική δεν ισχύει πουθενά αλλού στη χώρα. Η νησιωτική Ελλάδα θέλει ισότιμη αντιμετώπιση. Δεν θέλει επαιτεία, δεν θέλει οίκτο, θέλει ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Δεν θέλει “πατριωτικό επιχειρείν”. Να υπάρξει αναγνώριση της νησιωτικότητας στην πράξη, με ισότιμη κατανομή των πόρων. Αυτό που στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται με δημόσιο χρήμα, στη νησιωτική Ελλάδα γίνεται με τη θυσία των μετόχων των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Έτσι, και η ακτοπλοΐα και οι υποδομές θα καταρρεύσουν. Είναι ανάγκη να εκπληρώσει το κράτος την υποχρέωσή του απέναντι στους νησιώτες”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στην διαχείριση των 118 λιμανιών του Νοτίου Αιγαίου από τα 13 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, επανέλαβε την πάγια θέση του  για την ανάγκη θεσμικού επαναπροσδιορισμού του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία τους, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις σημερινές συνθήκες.  “Το μοντέλο των Λιμενικών Ταμείων είναι ό,τι πιο αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό υπάρχει. Για την αλλαγή που είναι αναγκαία, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση περί πολιτικού κόστους. Η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί άμεσα, αύριο το πρωί ει δυνατόν. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Έχουμε πλέον ωριμάσει όλοι πολιτικά. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση” ανέφερε.

Όσον αφορά το επίκαιρο ζήτημα του μεταφορικού ισοδυνάμου, ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την διαφωνία του στην λογική του αντισταθμίσματος, με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση.

“Εξακολουθώ να μην δέχομαι το μεταφορικό ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα στην απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όταν το προσδοκώμενο όφελος από την κατάργησή τους, όπως αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι μόνο 50 εκατ. ευρώ, ενώ για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου έχουν εξαγγελθεί 150 εκατ. ευρώ για το έτος 2019.  Αυτόν το εμπαιγμό δεν μπορώ να τον καταλάβω” ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα για την ελληνική ακτοπλοΐα έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ,  Ιωάννη Πλακιωτάκη και του αναπληρωτή τομεάρχη, Χαράλαμπου Αθανασίου, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την αποτύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τον κρίσιμο τομέα της ακτοπλοΐας, με γνώμονα ότι  αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα διασφάλισης της ποιότητας της ζωής των νησιωτών, στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, προαγωγής του τουριστικού προϊόντος της χώρας και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος όμως στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική οικονομία.

Στην ημερίδα  συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ, της Ένωσης Πλοιάρχων, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, οι βουλευτές της ΝΔτων νησιωτικών περιοχών, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηριακών Οργανώσεων, τα μέλη του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, δημοσιογράφοι και όλοι οι εν γένει εμπλεκόμενοι με την ακτοπλοΐα.

Σελίδα 1 από 893
© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.